Jakub Forgács Rôzne

Zdravý poklad z prírody už rastie aj u nás: Vieme, kde si pri Bystrici môžete nazbierať medvedí cesnak!

S teplejšími dňami už začal rásť! Niektorí ľudia medvedí cesnak zbierajú pre jeho liečivú silu, iní pre využitie v kuchyni. Tento zdravý poklad z prírody je dobre známy aj medzi Banskobystričanmi. Ak si ho chcete nazbierať, tu sú tipy pre vás.

Ilustračný obrázok k článku Zdravý poklad z prírody už rastie aj u nás: Vieme, kde si pri Bystrici môžete nazbierať medvedí cesnak!
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Cesnak medvedí je bratranec obyčajného bežného kuchynského cesnaku, ale v účinkoch liečivosti sa nedá zahanbiť. Je dokonca oproti klasickému cesnaku jemnejší, obsahuje enzýmy, viac aktívnych liečivých látok a množstvo vitamínu C. Po dlhej zime dokáže organizmus dať do poriadku zvnútra a nabudiť ho do nového fungovania.

Priamo v Banskej Bystrici nie je medvedí cesnak podľa miestnych obyvateľov príliš rozšírený. Pokiaľ si chcete túto zdravú pochúťku nazbierať, je nutné sadnúť do auta a navštíviť napríklad neďalekú Sielnicu. Zatiaľ však rastie prevažne v nižších polohách a na kopcoch nad ňou či Donovaloch ho nájdeme iba zriedkavo. Objavuje sa však už aj na Šachtičkách.

Pokiaľ spojíte zber medvedieho cesnaku s túrou v okolí Banskej Bystrice, nájsť ho môžete napríklad aj v neďalekej Tureckej a v okolí blízkych Starých Hôr. „Ja si ho pestujem aj priamo na záhradke a viem, že aj pár známych to robí podobne. Najviac mi chutí čerstvý, sušený až tak nevonia,“ prezradil nám Banskobystričan Peter, ktorý má tak túto dobrotu rovno pod nosom.

Medvedí cesnak je pochúťka, ktorá poslúži na pečivo, najčastejšie na chlieb. Môžete pridať do chutného receptu napríklad aj rôzne typy orechov a osoliť. "Podáva sa v podobe nátierok, prípadne s čerstvými listami bez úpravy, ako krémová polievka alebo sa z neho môže vymyslieť aj omáčka,“ uviedla naša čitateľka Mária (53).

Dávajte si však pozor, aby ste medvedí cesnak nezbierali v chránenom území. V ňom je zakázané odoberať podzemné časti rastlín. Porušenie tohto zákazu bude viesť k priestupkovému konaniu. Pri zbere medvedieho cesnaku však treba byť opatrný. Ľahko si ho totiž môžete zameniť s konvalinkou, ktorá je jedovatá. Medvedí cesnak sa dá dobre identifikovať tak, že keď ho človek požmolí v prstoch, zapácha ako cesnak.

Čítajte tiež:

Iba trochu námahy a vaše oči zažijú potešenie: 5 miest, z ktorých je radosť kochať sa pohľadom na Bystricu

Letecké zábery skoro ako z rozprávky: Prekrásne donovalské výhľady vo VIDEU v 4K!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM