Jakub Forgács Rôzne

Iba trochu námahy a vaše oči zažijú potešenie: 5 miest, z ktorých je radosť kochať sa pohľadom na Bystricu

Jesenné počasie láka ľudí aj viac do prírody. Banskobystričania si veru majú z čoho vyberať, veď okolie nášho mesta je plné krás. Kochať sa z neďalekých kopcov môžete aj priamo naším mestom. Odkiaľ sú podľa našej redakcie výhľady najkrajšie?

Ilustračný obrázok k článku Iba trochu námahy a vaše oči zažijú potešenie: 5 miest, z ktorých je radosť kochať sa pohľadom na Bystricu
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Ak chcete niečo spraviť pre svoje telo, vždy dobre padne, vybrať sa niekam do prírody. A pokiaľ by ste radi tento výlet spojili aj s pozorovaním nášho mesta, ktoré je z niektorých okolitých kopcov či kopčekov vskutku očarujúce, vybrali sme pre vás päť tipov.

Vyhliadka na Urpíne

Ak sa vám nechce chodiť ďaleko a nevadí vám stúpanie po serpentínach od malej železničnej stanice, vybrať sa môžete aj na vyhliadku na Urpíne. Stačí vyjsť ku kostolíku na vrchu Kalvárie, odkiaľ tiež možno pozorovať Centrum, Uhlisko či Sásovú a potom pokračovať popri lese smerom ku hvezdárni. Z vyhliadky je krásny výhľad hlavne na Radvaň a Fončordu, ale uvidíte aj Centrum, Pršiansku Terasu či Sásovú. Tento výlet môžete pokojne spojiť aj s návštevou spomínanej Hvezdárne pod Vartou, ktorú otvoria pre verejnosť už onedlho, po Veľkej noci. Dostať sa na vyhliadku však môžete aj od železničnej stanici v Radvani.

Malachovské skalky

Hneď vedľa Pršianskej Terasy nájdete čarovné miesto, ktoré ponúka úchvatný výhľad na mesto, od Fončordy, cez Centrum až po ďalekú Sásovú. Dovidíte odtiaľ na Kremnické vrchy aj Nízke Tatry. Malachovské skalky sú pre mnohých Banskobystričanov stále neznámymi, no keď ich raz navštívite, učaraujú zaiste aj vám. Vychutnať si na nich môžete východ či zápas slnka no napríklad aj romantický piknik s partnerom.

Suchý vrch

Krásnym výhľadom sa vie pochváliť aj Suchý vrch nad Banskou Bystricou. Keď si aspoň pár desiatok minút vyšliapete nad Fončordu, po asfaltovej ceste od otočky na konečnej 24-ky, naskytne sa vám vskutku krásny výhľad na mesto. Budete ho mať celé takmer ako na dlani, keďže bude v diaľke, no o to viac si ho zamilujete. Toto miesto obľubujú nielen páriky, ktoré si na „Sucháč“ často vyjdú autom.

Panský diel

Ak máte čas na dlhšiu túru alebo nemáte problém, previezť sa aj autom, za zmienku určite stojí Panský diel. Tento kopec v Starohorských vrchoch nad Špaňou Dolinou je známy lyžiarskymi vlekmi, ale i lokálnymi vysielačmi rozhlasových staníc pre Banskú Bystricu. Z vrcholu je nádherný výhľad na Zvolenskú kotlinu, Horehronie a obzvlášť na naše mesto. Treba však vychytať dobré počasie, aby ste si pohľad z neho skutočne užili a neprekvapila vás hmla či oblaky.

Graniar

Tip máme však aj pre tých, ktorým sa nechce vystrčiť ani pätu z mesta. Je to Graniar, na ktorý sa dostanete dlhým schodiskom z Tajovského ulice. Keď prejdete po celej jeho dĺžke smerom k centru mesta, dostanete sa na lúčku, odkiaľ sa vám naskytne snáď najkrajší výhľad na mesto. Uvidíte ho totiž takmer úplne celé, od východu na západ, od severu na juh. Aj preto je práve toto miesto našim favoritom. Výhľad je ešte úchvatnejší, podobne ako pri ostatných spomínaných miestach, obzvlášť v noci, keď sa rozžiaria aj svetlá mesta.

Čítajte tiež:

Po zime si vychutnajte skvelý relax: 5 miest v Bystrici, ktoré cez jar stoja za návštevu

Top slávy sa im nedostalo, rozhodne však stoja za pozornosť: 5 krás v okolí Bystrice, ktoré by bol hriech nezažiť

Nechajte sa inšpirovať bystrickými mamičkami: 5 miest, kam sa vybrať s deťmi v našom meste

Foto: Banská Bystrica z Malachovských skaliek

V OBRAZOCH: Úchvatné zábery jesene na Donovaloch
47
Galéria
Foto: Andrej Šebela
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM