Jakub Forgács Rôzne

Top slávy sa im nedostalo, rozhodne však stoja za pozornosť: 5 krás v okolí Bystrice, ktoré by bol hriech nezažiť

Región v okolí Banskej Bystrice je bohatý nielen na množstvo architektonických krás, ale aj tých prírodných. Mnohé z nich sú známe, ale iným sa slávy až tak nedostalo. Pripravili sme si pre vás päť z takýchto miest, ktoré rozhodne stoja za vašu pozornosť.

Ilustračný obrázok k článku Top slávy sa im nedostalo, rozhodne však stoja za pozornosť: 5 krás v okolí Bystrice, ktoré by bol hriech nezažiť
Zdroj: TASR

Driekynská dolina

Celá Driekynská dolina je okrem svojej malebnej krásy, plná nevšedných prírodných výtvorov. V doline Driekyňa, konkrétne vo Fábryho lome, sa nachádza zaujímavý ružový vápenec, ktorý je typickou morskou usadeninou z obdobia jury s nálezmi skamenelín morských amonitov. Pozdĺž Driekynského potoka môžete vidieť množstvo vzácnych druhov rastlín, napr. orchideí, ale aj živočíchov. Na potoku často loví bocian čierny alebo rybárik riečny. V doline sa nachádza aj Jaxkyňa Drienka, ktorá je zaujímavá archeologickými nálezmi z doby bronzovej, krasovou výzdobou, ale aj ako zimovisko netopierov. Verejnosti je neprístupná.

Ponický kras

Na vápencoch sú v okolí Poník niektoré krasové javy, zväčša závrty a slepé doliny. Ponický kras je lokalizovaný západne od obce na ploche približne štyroch kilometrov štvorcových. V menšom krasovom teréne pri prechode medzi Ponikami a Slovenskou Ľupčou nájdeme zaujímavú kotlinu Pôlč, ktorá predstavuje krasový útvar typu „polje“.

Mackov bok

Rezervácia bola vyhlásená v roku 1976 na výmere 3,75 ha z dôvodu koncentrovaného výskytu ponikleca slovenského, ponikleca prostredného a ponikleca veľkokvetého na pomernej malej ploche na juhovýchodne orientovaných svahoch medzi Slovenskou Ľupčou a Príbojom. V teplomilných rastlinných spoločenstvách sa vyskytujú aj ďalšie zaujímavé druhy. Zachovanie bohatstva tejto lokality vyžaduje jej pravidelné prepásanie.

Zaniknuté gejzíry

Geologickou zaujímavosťou oblasti, ktorej súčasťou je i chotár obce Hrochoť, sú stopy po zaniknutých gejzíroch. Podľa dr. Húsenicu takýmto spôsobom vznikli kaskádovité útvary opálu na hrochotských lúkach pod Bukovinou.

Drevné opály

Dnes je Povrazník známy nielen prekrásnou prírodou, ale aj výskytom nádherných drevných opálov, ktoré vznikli počas vulkanickej činnosti neďalekej sopky Poľana. Pri erupcii prikryla svoje okolie hrubou vrstvou sopečného popola a v okolí Povrazníka zasypala les. Popol však nedosahoval dostatočne vysokú teplotu na to, aby stromy zhoreli, takže uvoľnené chemické látky postupne vsiakli do dreva a premenili ho na drevný opál. Týmto spôsobom sa zachovala štruktúra dreva aj s letokruhmi a vyrastajúcimi konármi. Dnes je sopečný popol spevnený na tuf, z ktorého sa dajú vyryžovať drobné gránaty.

Čítajte tiež:

Keď príroda prekvapuje: Prírodné zaujímavosti z obcí pri Bystrici, o ktorých vie málokto

Ak vás ešte nedostala príroda v okolí Bystrice, teraz sa to zmení: Dajte týmto záberom pár chvíľ a ostanete paf!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM