Jakub Forgács Správy

Zápis do prvého ročníka v čase koronavírusu? V Bystrici bude bez prítomnosti detí

Zápis detí do prvých ročníkov základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Banská Bystrica sa uskutoční v dvoch termínoch počas apríla.

Ilustračný obrázok k článku Zápis do prvého ročníka v čase koronavírusu? V Bystrici bude bez prítomnosti detí
10
Galéria
Zdroj: TASR

Na základe opatrení Úradu verejného zdravotníctva SR a rozhodnutia ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR zo dňa 26. marca 2020 o mimoriadnom prerušení vyučovania v školách a o prerušení prevádzky školských zariadení od 30. marca 2020 do odvolania, určil zápisy na plnenie povinnej školskej dochádzky v základných školách na školský rok 2020/2021 na obdobie od 15. apríla 2020 do 30. apríla 2020. Informovala o tom hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Ako upresnila hovorkyňa, v súlade s citovaným roz­hodnutím, zápis detí do prvých ročníkov základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Banská Bystrica sa uskutoční v dvoch termínoch:

  • 16. apríla 2020, v čase od 9:00 do 15:00
  • 17. apríla 2020, v čase od 9:00 do 12:00

„Zápisy sa uskutočnia bez osobnej prítomnosti detí. Postačujúca je prítomnosť jedného zákonného zástupcu,“ upozornila Marhefková.

Zápis detí je možné uskutočniť:

  1. vyplnením elektronických formulárov, ktoré zákonní zástupcovia nájdu na webovej stránke príslušnej základnej školy podľa trvalého pobytu dieťaťa,
  2. prostredníctvom aktívnej elektronickej schránky: zákonný zástupca poskytne údaje zápisom dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky prostredníctvom elektronického podania doručeného do elektronickej schránky základnej školy alebo prostredníctvom elektronického dokumentu, ktorý je autorizovaný kvalifikovaným elektronickým podpisom,
  3. ak technické možnosti neumožňujú zákonnému zástupcovi prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky elektronicky, dostaví sa v čase zápisu do školy vyplní prihlášku a odovzdá ju poverenej osobe v škole (zákonný zástupca je povinný mať ochranné rúško a dodržiavať dvojmetrový rozostup).

Ďalšie dôležité informácie:

  • Podľa zákona žiak plní povinnú školskú dochádzku v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má trvalé bydlisko (VZN č. 4/2018, o určení školských obvodov pre základné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Banská Bystrica), ak sa zákonný zástupca nerozhodne inak.
  • Podľa § 8 ods. 4 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, žiak môže plniť povinnú školskú dochádzku v základnej škole mimo školského obvodu, v ktorom má trvalé bydlisko, ak ho riaditeľ školy prijme na základné vzdelávanie.
  • Riaditeľ spádovej školy (školský obvod) je povinný prednostne prijať na plnenie povinnej školskej dochádzky žiakov, ktorí majú miesto trvalého pobytu v školskom obvode spádovej školy, a to až do výšky maximálneho počtu žiakov v triede príslušného ročníka (zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov). 
  • Zákonný zástupca dieťaťa s odloženou povinnou školskou dochádzkou (odkladom) v predchádzajúcom školskom roku je povinný znova sa zúčastniť zápisu pre nasledujúci školský rok.
  • Ak zákonný zástupca požiada o odklad začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky, súčasť žiadosti zákonného zástupcu, ktorým je odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast a odporučenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, sa nebude pri zápise vyžadovať, ale zákonný zástupca ich doručí dodatočne, do štyroch týždňov od skončenia mimoriadneho prerušenia školského vyučovania. 
  • Ak zákonný zástupca neprihlási školopovinné dieťa na zápis do školy a nedbá o jeho riadnu dochádzku do školy, obec postupuje podľa § 37 zákona NR SR č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Priestupku sa dopustí ten, kto ohrozuje výchovu a vzdelávanie maloletého najmä tým, že neprihlási dieťa na povinnú školskú dochádzku alebo zanedbáva starostlivosť o povinnú školskú dochádzku dieťaťa. Za priestupok možno uložiť pokutu do 331,50 eur.

Všetky základné informácie k povinnému zápisu detí do prvých ročníkov budú podľa slov hovorkyne zverejnené na webových stránkach príslušných základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Banská Bystrica. „Rodičov, resp. zákonných zástupcov žiadame o dodržanie všetkých opatrení týkajúcich sa zabráneniu šírenia koronavírusu COVID-19,“ dodala Marhefková so slovami, že o zápisoch do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta budú informovať v najbližšom čase.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Ľudoprázdne ulice Bystrice, život utíchol aj v centre
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM