Správy

Viete, aké klenoty stoja v Bystrici a Zvolene? Majú rukopis významného architekta

Projekt štátnych obytných domov vo Zvolene, dom niekdajšieho starostu Zvolena Júliusa Šotkovského, prestavba Domu Slovenskej banky v Banskej Bystrici a pamätník obetiam fašizmu v Kremničke. Čo majú spoločné?

Ilustračný obrázok k článku Viete, aké klenoty stoja v Bystrici a Zvolene? Majú rukopis významného architekta
4
Galéria
Zdroj: TASR

Azda najznámejší slovenský architekt Dušan Jurkovič, ktorý vytvoril desiatky významných stavieb v Čechách a na Slovensku, je aj autorom či spoluautorom štyroch zrealizovaných projektov vo Zvolene a Banskej Bystrici. Na základe svojho vlastného výskumu a bádania v archívoch to hovorí zakladateľ Spolku priateľov architektúry Zvolena Ľubomír Fekiač.

Niektoré nikdy nezrealizovali

„Zrealizovaný bol projekt štátnych obytných domov vo Zvolene, tiež dom niekdajšieho starostu Zvolena Júliusa Šotkovského, prestavba Domu Slovenskej banky v Banskej Bystrici a pamätník obetiam fašizmu v Kremničke, ktorý je zároveň posledným realizovaným dielom architekta,“ hovorí Fekiač.

Jurkovič navrhol aj niekoľko ďalších projektov, ktoré však zrealizované neboli. „Nerealizovaná bola prestavba Zvolenského zámku na župné sídlo, dostavba kaplnky ku kostolu sv. Alžbety vo Zvolene a návrh na úpravu chrámu a jeho okolia a dostavbu veže evanjelického kostola v Banskej Bystrici,“ vyratúva. „Výskum Jurkovičovej prítomnosti v našom regióne však stále prebieha. Je možné, že dôjdeme ešte k ďalším stavbám s jeho rukopisom,“ doplnil Fekiač.

Ďalšie aktuálne správy

Posledné dielo

Podľa neho vidieť, že aj napriek nezdaru s prestavbou Zvolenského zámku v 20. rokoch uplynulého storočia Jurkovič na tento kraj nezanevrel. Dokazujú to jeho ďalšie projekty. „Pomník v Kremničke z roku 1947 je jeho posledným realizovaným dielom. Počas jeho výstavby architekt umrel a zmeny v projekte, ktoré si vyžiadala zmena spoločenskej situácie, musela odobriť jeho manželka. Išlo napríklad o osadenie ruky a hviezdy namiesto pôvodne plánovaného kríža,“ priblížil.

Mesto Banská Bystrica si podľa neho uvedomilo medzinárodný význam tejto národnej kultúrnej pamiatky, pred niekoľkými rokmi dalo vypracovať zámer obnovy a už aj zrealizovalo jednu etapu rekonštrukcie miesta i samotného pamätníka.

Fekiač je tiež iniciátorom zápisu štátnych obytných domov vo Zvolene do zoznamu národných kultúrnych pamiatok. „Momentálne skúmame stavebný postup, použité materiály a chystáme sa na správnu obnovu tejto pamiatky,“ dodal.

Práve zábery štátnych obytných domov pod Zvolenským zámkom si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuality z Banskobystrického kraja

V OBRAZOCH: Historický klenot v centre Zvolena
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM