Správy Samospráva

Banskobystrický samosprávny kraj vlastní vyše 700 objektov: Neuveríte, koľko z nich chátra

Podľa podpredsedu BBSK Ondreja Luntera, „stále upratujú po predchádzajúcom vedení, ktoré sa nestaralo dobre o zverený majetok".

Ilustračný obrázok k článku Banskobystrický samosprávny kraj vlastní vyše 700 objektov: Neuveríte, koľko z nich chátra
Zdroj: BBSK

Zastupiteľstvo Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) rozhodlo o stratégii, ako bude ďalej nakladať so svojimi nevyužívanými budovami. Jej vypracovaniu predchádzala takmer ročná „mravenčia“ práca, počas ktorej zamestnanci kraja fyzicky prešli a zmapovali ich stav a využitie. BBSK, ktorý doteraz nemal presný prehľad, kde a aký majetok má, už vie, že v jeho majetku je 711 objektov, z toho 73 nevyužitých a chátrajúcich. Konštatovalo to v stredu vedenie Úradu BBSK v Banskej Bystrici.

Kto za to môže?

„Môžeme povedať, že župa je nezodpovedným správcom majetku, ktorý jej bol zverený delimitáciou v roku 2001. Keď sme sa dostali na župu, našli sme v katastrofálnom stave napríklad budovu v Slovenskej Ľupči, kde ešte v roku 2014 fungovala škola. Vykradnutá, rástli na nej stromy, strecha potrhaná. Podobne to bolo aj s poliklinikou vo Fiľakove, ktorú pred rokmi kraj predal napriek tomu, že mesto malo o budovu záujem. Tým, čo to kupovali, išlo asi o biznis, ktorý sa im nevydaril. Župa vôbec nemala prehľad, kde a aký majetok má,“ konštatoval predseda BBSK Ján Lunter.

Podľa podpredsedu BBSK Ondreja Luntera, „stále upratujeme po predchádzajúcom vedení, ktoré sa nestaralo dobre o zverený majetok".

Ďalšie aktuálne správy

„Vytvorili sme kompletnú pasportizáciu majetku, všetkých budov v našej správe, napríklad škôl, ktoré sa zatvárali niekedy v rokoch 2013 a 2014 a dnes chátrajú. Máme kompletnú databázu 711 objektov, vieme, na aký účel slúžia, v akom sú dnes stave, a všetko je zverejnené na internete. Každý obyvateľ dostane transparentnú informáciu o každom jednom objekte, čo sa s ním bude diať aj v digitalizovanej podobe,“ zdôraznil podpredseda BBSK.

Podľa O. Luntera na základe rozhodnutia poslancov Zastupiteľstva BBSK pravidlá pre záujemcov o nevyužívané budovy či areály sú rovnaké. V prvom rade ich však kraj ponúkne na využitie svojim útvarom, napríklad v oblasti sociálnych vecí. Nasleduje obec či mesto, potom štátna správa alebo rôzne neziskové organizácie, ktorým by ich predali alebo dali do dlhodobého nájmu. Až v poslednom kroku sa verejný majetok bude ponúkať voľne na trhu inému subjektu. Všetko má byť transparentné, tak aby sa predišlo špekulatívnym predajom.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality z Banskobystrického kraja

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM