Správy

Veľká pocta pre Bystričana Strmeňa: Dočkal sa prekvapenia rovno od ministra

Dekrét o povýšení Vladimírovi Strmeňovi spolu s výložkami a osobným poďakovaním odovzdal minister v priestoroch Múzea SNP, kde sa uskutočnila premiéra filmu Mlčanie.

Ilustračný obrázok k článku Veľká pocta pre Bystričana Strmeňa: Dočkal sa prekvapenia rovno od ministra
Zdroj: TASR /Ján Krošlák

V kinosále Múzea SNP v Banskej Bystrici sa v utorok uskutočnila premiéra filmu Mlčanie, natočeného podľa životného príbehu jedného z mála žijúcich účastníkov Slovenského národného povstania (SNP), 92-ročného Banskobystričana Vladimíra Strmeňa.

„V koprodukcii s Múzeom SNP vznikol film, ktorý vzdáva hold všetkým, ktorí neboli ticho. Jedným z nich bol aj Vlado Strmeň. Na ploche 23-minútového filmu sa režisérovi Jurajovi Štepkovi a jeho tímu podarilo filmovým jazykom zachytiť viaceré Vladove spomienky, či išlo o opis sanatória, odchod do Povstania alebo vypálenie obce Kalište,“ priblížil generálny riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev. Televízna premiéra v RTVS je naplánovaná na máj budúceho roka.

Povýšený ministrom

Minister obrany Jaroslav Naď v utorok v Banskej Bystrici prekvapil Strmeňa, a to povýšením do vojenskej hodnosti nadporučík.

Dekrét o povýšení mu spolu s výložkami a osobným poďakovaním odovzdal v priestoroch Múzea SNP, kde sa uskutočnila premiéra filmu. Informovalo o tom ministerstvo obrany, ktoré takisto podporilo spracovanie filmu.

Inšpiráciou aj v súčasnosti

Ak si niekto zaslúži povýšenie, podľa Naďa sú to hrdinovia bojov za našu slobodu, akým je i Strmeň. „Bojoval za našu vlasť a národ v SNP už ako 17-ročný. Každý deň čelil možnej smrti, pričom počas svojho partizánskeho pôsobenia bol ťažko ranený. Po všetkom, čo prežil, mu patrí obrovský rešpekt a úcta za to, že aj napriek trpkým spomienkam má dodnes silu o nich hovoriť aj s mladou generáciou a naozaj aktívne šíriť veľmi dôležitú osvetu,“ vyzdvihol šéf rezortu obrany.

Podľa jeho slov je nadporučík Strmeň okrem iného inšpiráciou v oblasti odhodlania obmedziť svoje pohodlie v prospech dobra spoločnosti i v aktuálnej, aj keď nie vojnovej, no predsa náročnej dobe pandémie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM