Barbara Dallosová Správy

Rebríček s jasným víťazom: Rooseveltova nemocnica obhájila titul!

Banskobystrická nemocnica opäť kraľuje rebríčku slovenských nemocníc. V čom presne bodovala a ako na dobrú správu reagovala jej riaditeľka?

Ilustračný obrázok k článku Rebríček s jasným víťazom: Rooseveltova nemocnica obhájila titul!
Zdroj: FNsP F. D. Roosevelta

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) zverejnil najnovší rebríček hodnotenia slovenských nemocníc. Nemocnice boli vyhodnocované podľa podľa vybraných ukazovateľov kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, skúsenosti, náročnosti diagnóz, spokojnosti pacientov, hospodárenia a transparentnosti za obdobie uplynulých 4 rokov.

Prvé miesto

V kategórii štátnych univerzitných a fakultných nemocníc je absolútnym víťazom Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica. Triumfovala tak tri roky po sebe a prinieslo je to titul Nemocnica roka 2020.

Druhé miesto podľa INEKO obhájila Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok – FN. Zaujímavosťou je, že ružomberská nemocnica neskončila počas doterajších šiestich ročníkov hodnotenia horšie ako tretia. Ocenenie bronzová Nemocnica roka získala tak ako pred rokom Univerzitná nemocnica Martin.

Ako zdôrazňuje inštitút, na výsledky nemocníc nemala vplyv pandémia koronavírusu, keďže hodnotenie bolo založené predovšetkým na dátach z rokov 2016 až 2019.

Čo stojí za úspechom

Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici získala aj po roku ako jediná z veľkých štátnych zariadení nadpriemerné bodové hodnotenie v každej zo šiestich hlavných oblastí sledovaných ukazovateľov.

„Z hľadiska medicínsko-ekonomickej náročnosti diagnóz má v priemere najkomplikova­nejších pacientov na Slovensku. Ťažké diagnózy pacientov samozrejme objektívne sťažujú možnosť dosahovať najlepšie indikátory kvality, keďže sú prirodzene spojené s väčšími zdravotnými komplikáciami a väčším rizikom úmrtí. Preto je cenné, že sa „Rooseveltka“ medziročne zlepšila v parametroch kvality. Banskobystrická nemocnica vykonáva ročne sumárne druhý najvyšší počet operácií v tých oblastiach, kde väčšia skúsenosť zdravotníckeho personálu pozitívne vplýva na kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Viac operačných výkonov realizuje na Slovensku len oveľa väčšia Univerzitná nemocnica Bratislava pozostávajúca však až z piatich nemocníc,“ opisuje INEKO časť faktorov, ktoré dostali bystrickú nemocnicu na prvé miesto.

Inštitút tiež dopĺňa, že nemomcnica v posledných dvoch rokoch nedostala ani jednu pokutu od Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) za zle poskytnú liečbu a má spomedzi štátnych univerzitných a fakultných nemocníc druhých najspokojnejších pacientov.

Nemocnica reaguje

Na umiestnenie v rebríčku v mene nemocnice reagovala aj jej riaditeľka Miriam Lapuníková.

„Piatky bývajú niekedy náročné dni. Aj ten posledný bol taký. Občas sa s kolegami striedame, aby sme si trocha oddýchli, takže tento piatok som bola v práci sama. Dosť sa to sypalo. Samá návšteva a telefón vyzváňal. Ale… potom som nečakane dostala najlepšiu správu dňa. Po tretí raz sme sa stali Nemocnicou roka! Wau som taká rada… veľmi, veľmi a úprimne ma to potešilo. Je to ocenenie, ktoré nás posúva všetkých vpred, celý tím 2445 zamestnancov. Vďaka INEKO, že aj tento rok, ste benchmark spracovali. Mrzí ma, že v tejto dobe nemôžeme implementovať viac inovácií, ktoré máme v pláne, ale hlavne, ako tak, zatiaľ neľahkú situáciu zvládame. Ďakujem každej jednej kolegyni a každému jednému kolegovi v nemocnici, bez rozdielu, za pracovné nasadenie, rešpekt, úctu, vytrvalosť a odhodlanie. A hlavne ďakujem, že na chvíľku môžem byť Vašou súčasťou,“ uviedla Lapuníková.

Metodika

Hodnotené nemocnice museli prejsť kvalifikačnými kritériami komplexnosti (poskytovanie zdravotnej starostlivosti v minimálne 5 zo 7 základných odborností) a dostatočnej veľkosti vzorky pri sledovaných ukazovateľoch. Ocenené zariadenia získali pri nich sumárne najvyšší počet bodov – rating. Posudzované bolo obdobie uplynulých štyroch rokov (väčšinou 2016 až 2019), pričom so vzdialenejším rokom sa váha hodnôt ukazovateľov znižuje. Index transparentnosti (údaje z rokov 2017 až 2020) zostavila Transparency International Slovensko v spolupráci s INEKO.

INEKO porovnávalo nemocnice v rámci dvoch kategórií (štátne univerzitné a fakultné nemocnice a všeobecné nemocnice) na základe hodnôt 16 ukazovateľov v šiestich hlavných oblastiach.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM