Jakub Forgács Rôzne Správy

Vedeli ste o tomto? Pri Bystrici sú 3 vodopády, ktoré pozná len málokto, FOTO

Okolie Banskej Bystrice je plné prírodných krás. Mnohé sú známe a ľudia ich radi navštevujú. Niektoré sú však o niečo viac ukryté pred očami zvedavcov.

Ilustračný obrázok k článku Vedeli ste o tomto? Pri Bystrici sú 3 vodopády, ktoré pozná len málokto, FOTO
21
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Keď sa spomenú vodopády pri Banskej Bystrici, väčšine ľudí asi napadne ten Králický, Malachovský či Badínsky. Patria medzi tie známejšie a dá sa k nim dostať pomerne ľahko, keďže sú hneď vedľa cesty.

Mnohí ľudia však ani netušia, že vodopádov je v okolí podstatne viac, no dostať sa k nim môže byť niekedy problém. My sme sa vybrali hneď k trom.

Smerom na Králiky

Ak sa chcete dostať k Mútňanskému vodopádu (foto v galérii č. 1 – 8), treba vyraziť z Tajova po hlavnej ceste smerom na Králiky, až natrafíte na odbočku doľava (GPS: 48.742385, 19.058153). Za rampou budete pokračovať po poľnej ceste dolinou popri potoku. Keď cesta začne prudko stúpať a potok bude po vašej pravici, treba pokračovať popri ňom. Ak vám obdivovanie niečo vyše dvojmetrového vodopádu (GPS: 48.7348281, 19.0554947) nebude stačiť, môžete cestou pokračovať až k jazeru Mútne (Mútnô).

Cestou z Tajova

O niečo bližšie k Banskej Bystrici nájdete ďalšie dva vodopády. Opäť sa k nim dostanete z Tajova, keď sa vyberiete po žltej turistickej značke smerom k Tajovskej kope. Kúsok za ňou, v doline pri potoku, sa nachádza altánok a práve odtiaľto sa dá pokračovať tiesňavou. Lepší chodník by ste tu však hľadali márne.

Po pár desiatkach metrov hore prúdom potoka (GPS: 48.7404986, 19.0637989) narazíte na Dolný tajovský vodopád (foto v galérii č. 9 – 14), ukrytý v roklinke medzi skalami. Iba o niečo vyššie (GPS: 48.7397344, 19.0639106) sa nachádza aj Horný tajovský vodopád (foto v galérii č. 15 – 21). Hoci sú dobre ukryté a cesta k nim nie ja najľahšia (pozn. red.: alternatívou je zídenie zo žltej turistickej značky po strmom svahu, čo však neodporúčame), rozhodne stoja za návštevu.

Chcete ďalší TIP na zaujímavé miest? Vyskúšajte glamping pri Banskej Štiavnici. Viac sa dozviete v priloženom videu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
V OBRAZOCH: Tieto 3 vodopády pri Bystrici pozná len málokto
21
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM