Jakub Forgács Rôzne Správy

Túto krásu máme len na skok od Bystrice: Už ste videli Malachovský vodopád v zime? FOTO

Počas zákazu vychádzania mnohí ľudia využívajú výnimku na pobyt v prírode. Okrem sánkovania či bežkovania na okolitých svahoch sa však dajú spoznávať aj prírodné krásy regiónu.

Ilustračný obrázok k článku Túto krásu máme len na skok od Bystrice: Už ste videli Malachovský vodopád v zime? FOTO
7
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Okolie Bystrice ponúka množstvo prírodných krás, ktoré sa oplatí vidieť aj v zime. Jednou z nich je aj Malachovská tiesňava s charakterom podobným tým zo Slovenského raja. Dominantou tiesňavy je Malachovský (Cúdenický) vodopád, ktorý leží v strednej časti tiesňavy.

V každom ročnom období

Vodopád je najkrajší, keď ním prepadá najviac vody – na jar po roztopení snehu, ale aj po dlhších letných a jesenných daždivých obdobiach. V tuhých mrazoch sa zase premieňa na svetlomodrobiely ľadopád.

Jeho krásu znásobuje poludňajší slnečný svit, prenikajúci cez jedľobukový les. Meniacu sa atmosféru vodopádu si môžete pri rôznych vodných stavoch a v rôznych ročných obdobiach vychutnať z lavičky alebo priamo z koryta Malachovky.

Nejde o prírodný výtvor

V prípade tohto malého vodopádu nejde o prirodzený prírodný výtvor, ale o prepad vody vzniknutý odrazením bočného prítoku Široká voda a následným pretrhnutím bočného násypu umelého starého vodného jarku.

K Malachovskému vodopádu sa dostanete z obce Malachov, stačí sa vybrať hore prúdom Malachovského potoka. Od vodopádu môžete pokračovať ďalej k horárni v Ortútach, následne popri Ľadových dierach až k Ortútskemu jazierku.

Ako to v sobotu vyzeralo na Donovaloch, si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

V OBRAZOCH: Malachovský vodopád očarí aj v zime
7
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM