Jakub Forgács Krimi Správy

Vážna nehoda na R2 bola CVIČENÍM: Zmobilizovala všetky ZÁCHRANNÉ zložky, FOTO

Informáciu o nehode autobusu plného mladých ľudí a dvoch osobných áut prijali policajti krátko popoludní.

Ilustračný obrázok k článku Vážna nehoda na R2 bola CVIČENÍM: Zmobilizovala všetky ZÁCHRANNÉ zložky, FOTO
13
Galéria
Zdroj: FB Polícia SR - Banskobystrický kraj / FNsP FDR

Vo štvrtok (20.6.) krátko popoludní prijalo operačné stredisko polície banskobystrického kraja správu o vážnej dopravnej nehode na diaľnici R2 medzi Zvolenom a Detvou. V tej chvíli nik z operátorov a záchranárov netušil, že ide o rozsiahle súčinnostné cvičenie záchranných zložiek. Banskobystrickí krajskí policajti o tom informovali na sociálnej sieti.

Aktivovaný trauma plán

„V telefóne zaznela informácia o nehode autobusu plného mladých ľudí a dvoch osobných áut. Operačné stredisko okamžite zmobilizovalo a vyslalo na miesto záchranné zložky, teda príslušníkov HaZZ, policajné hliadky, posádky rýchlej zdravotnej pomoci. Vážnosť situácie a zistený rozsah a počet zranení si vyžiadali aj opakovaný zásah leteckých záchranárov, ktorí zranené osoby transportovali do Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta (FNsP FDR) v Banskej Bystrici,“ pokračovali policajti so slovami, že aktivizovaný bol aj Posttraumatický intervenčný tím, nemocnica reagovala okamžitou aktiváciou trauma plánu.

Hlavným cieľom trauma plánu je podľa FNsP FDR aktivovať v krátkom časovom slede všetky medicínsko-odborné zložky, servisné zložky a logistické zabezpečenie na zvládnutie poskytovania zdravotnej starostlivosti osobám, ktorých zdravotný stav si to nevyhnutne vyžaduje.

„Na urgentnom príjme čakalo na príchod zranených približne 30 zdravotníkov, ktorí vytvorili štyri tímy zložené z traumatológov, chirurgov a anestéziológov. V každom tíme boli lekári, sestry, zdravotnícki asistenti, ošetrovatelia a tiež aj rádiológovia. Medzi zranenými sa nachádzalo šesť ťažko zranených a štyri ľahšie zranené osoby,“ píše na sociálnej sieti nemocnica, podľa ktorej figurantov bravúrne zahrali študenti zo strednej školy, pre ktorých to bol určite zaujímavý zážitok..

Pod dohľadom prokurátorov

Ako ďalej spomenuli muži zákona, súčasťou cvičenia bolo aj školenie policajtov „nehodárov“ ktorým nové, moderné spôsoby dokumentovania dopravnej nehody priamo v praxi predviedli naslovovzatí odborníci z Ústavu súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity v Žiline.

„Na dokumentovanie dopravnej nehody po celý čas dohliadali prokurátori z Banskobystrického kraja. Na činnosť a koordináciu záchranných zložiek pri takejto mimoriadnej udalosti sa prišiel pozrieť priamo na miesto aj Viceprezident Policajného zboru pre vnútorný poriadok a bezpečnosť – plk. Ing. Rastislav Polakovič,“ spomenuli so slovami, že na mieste vyjadril presvedčenie, že aj keď v tomto prípade išlo o simuláciu nehody, treba si s plnou vážnosťou uvedomiť, že takéto nehody sa, žiaľ, naozaj stávajú a je na každom jednom z nás, aby sme im zodpovedným správaním sa za volantom úspešne predchádzali.

Takéto rozsiahle cvičenie by podľa slov polície nebolo možné uskutočniť bez úzkej spolupráce všetkých zainteresovaných zložiek, preto poďakovali všetkým, ktorí sa na ňom podieľali: Nemocnici AGEL Zvolen, SAD Zvolen, figurantom zo SOŠ Drevárskej zo Zvolena, Okresnému riaditeľstvu HaZZ vo Zvolene, Fakultnej nemocnici s poliklinikou F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici, Ústavu súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity v Žiline, pracovníkom Slovenského červeného kríža, Prokuratúre SR, všetkým zainteresovaným policajtom, Národnej diaľničnej spoločnosti, a.s., Zdravotnej záchrannej službe, LZS – Air Transport Europe a všetkým, ktorí boli do cvičenia zapojení.

„Zmyslom tohto cvičenia bolo v čo najreálnejších podmienkach preveriť pripravenosť záchranných zložiek a ich vzájomnú spoluprácu na mieste nešťastia. Ostáva len pevne veriť, že nazbierané skúsenosti budú musieť čo najmenej používať pri „ostrých“ zásahoch,“ dodali policajti.

Zábery z veľkého cvičenia si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Simulácia vážnej dopravnej nehody na rýchlostnej ceste
13
Galéria
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM