Správy

Ružinú čaká OTVORENIE sezóny: Ľudia sa dostanú aj do útrob PRIEHRADY, FOTO

Deň otvorených dverí na vodnej stavbe Ružiná sa koná pri príležitosti 50. výročia jej uvedenia do prevádzky.

Ilustračný obrázok k článku Ružinú čaká OTVORENIE sezóny: Ľudia sa dostanú aj do útrob PRIEHRADY, FOTO
12
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Letnú sezónu na vodnej nádrži Ružiná v okrese Lučenec otvorí v sobotu (22. 6.) deň otvorených dverí. Vodohospodári pre verejnosť sprístupnia aj podzemné priestory vodnej stavby, ktorá prešla v uplynulých rokoch rozsiahlou rekonštrukciou. V súčasnosti je priehrada napustená na 80 percent a po piatich rokoch je pripravená aj pre rekreantov. TASR o tom informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák.

V útrobách priehrady

Deň otvorených dverí na vodnej stavbe Ružiná sa koná pri príležitosti 50. výročia jej uvedenia do prevádzky. Podujatie má byť súčasne aj otvorením prvej letnej sezóny po niekoľko rokov trvajúcej rekonštrukcii. Vodohospodári plánujú v sobotu pre verejnosť v čase od 9.00 do 15.00 hod. sprístupniť aj podzemné priestory priehrady.

„Návštevníci budú môcť vstúpiť do podzemných častí vodnej stavby ako aj do veže, ktorá sa vyníma nad hladinou vody. Zároveň si návštevníci môžu pozrieť priestory a areál doškoľovacieho zariadenia,“ priblížil Bocák s tým, že pripravené budú aj viaceré aktivity pre deti či občerstvenie. Dodal tiež, že pre parkovanie budú môcť návštevníci využiť okraj príjazdovej cesty k vodnej stavbe.

Rozsiahla rekonštrukcia

Vodnú nádrž Ružiná v roku 2019 úplne vypustili, dôvodom bola rozsiahla rekonštrukcia. „Po 45 rokoch prevádzky vodnej stavby si zub času začal vyberať svoju daň na technickom stave jednotlivých objektov, a to betónových a kovových konštrukcií, ako aj na ovládacích prvkoch, ako sú uzávery na jednotlivých potrubiach. V prípade nerealizácie opravy by hrozilo, že vodná stavba by nebola funkčná a prevádzkyschopná a bolo by potrebné jej vypustenie z dôvodu ohrozenia bezpečnosti priehrady ako aj územia pod priehradou,“ vysvetlil Bocák.

Vodnú stavbu Ružiná vybudovali v rokoch 1969 až 1973, do prevádzky ju uviedli v roku 1974. Účelom priehrady s rozlohou 170 hektárov a celkovým objemom viac ako 15 miliónov metrov kubických je sploštenie povodňovej vlny, vyrovnávanie nerovnomerných prietokov v Budinskom a Krivánskom potoku, akumulácia vody pre zabezpečenie povrchovej vody pre priemysel a poľnohospodárstvo či využitie hydroenergetického potenciálu v malej vodnej elektrárni. Priehradu verejnosť využíva aj na rekreáciu a rybolov.

Aktuálne zábery z Ružinej nájdete v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Vodná nádrž Ružiná sa dočká plnohodnotnej letnej turistickej sezóny
12
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM