Jakub Forgács Správy

V Rooseveltke sa podarili UNIKÁTNE zákroky: Pomohli pacientom s epilepsiou, FOTO

Ide o prvú implantáciu na strednom Slovensku a pacienti tak už nebudú musieť za uvedenou liečbou cestovať stovky kilometrov.

Ilustračný obrázok k článku V Rooseveltke sa podarili UNIKÁTNE zákroky: Pomohli pacientom s epilepsiou, FOTO
4
Galéria

V uplynulých dňoch nastal vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica významný posun vpred na poli epileptológie. Dvom pacientom (detskému a dospelému) s epilepsiou bol implantovaný stimulátor blúdivého nervu (VNS – vagus nerve stimulation). Nemocnica o tom informuje na sociálnej sieti.

Unikátny zákrok

„Zákrok vykonal ako proktor Dr. Leonarda Fiori z nemocnice San Gerardo z talianskej Monzy s tímom nášho neurochirurga MUDr. Petra Koppala. Anestéziu zabezpečovala MUDr. Diana Valčuhová,“ spomína nemocnica s tým, že operácia u dospelého pacienta prebehla bez komplikácií.

Cieľom liečby je podľa slov nemocnice zmiernenie frekvencie a intenzity epileptických záchvatov u pacientov s epilepsiou, ktorí nereagujú na liečbu liekmi – antiepileptikami a u ktorých nie je možné epilepsiu vyliečiť epileptochirur­gicky. „Ide o prvú implantáciu na strednom Slovensku a naši pacienti tak už nebudú musieť za uvedenou liečbou cestovať stovky kilometrov,“ poznamenala nemocnica.

Nie pre každého

„Stimulácia nervu je paliatívny výkon, ktorý je určený iba určitej špecifickej skupine pacientov s epilepsiou, teda nie každému pacientovi. Stimulátor pozostáva z batérie, ktorá sa umiestňuje v podkoží hrudníka a z elektródy, ktorá prerušovane stimuluje ľavý blúdivý nerv. Stimulácia narušuje epileptický výboj a bráni rozvoju epileptického záchvatu. Stimulátor dokáže rozpoznať blížiaci sa záchvat podľa zvyšujúcej sa srdcovej frekvencie pacienta a vtedy dokáže stimuláciu zintenzívniť a opäť narušiť epileptický výboj,“ vysvretľuje nemocnica. Ako dodala, implantáciu VNS indikuje neurológ – epileptológ až po komplexnom vyhodnotení typu epilepsie a po vyčerpaní alebo neúspechu iných možností liečby.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Epileptické záchvaty dostal pod kontrolu stimulátor
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM