Jakub Forgács Správy

V Bystrica vyrastá nová ODDYCHOVÁ zóna: Ponúknuť má viacúčelové BEZBARIÉROVÉ prostredie, FOTO

Vybudovaním oddychovej zóny chcú vytvoriť bezpečný viacúčelový priestor, v ktorom sa klienti zariadenia, ale aj ostatní obyvatelia mesta budú cítiť príjemne.

Ilustračný obrázok k článku V Bystrica vyrastá nová ODDYCHOVÁ zóna: Ponúknuť má viacúčelové BEZBARIÉROVÉ prostredie, FOTO
4
Galéria

Oddychová zóna vznikne v bezprostrednej blízkosti Zariadenia pre seniorov Jeseň na Internátnej ulici na Fončorde. Informovala o tom hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková so slovami, že upravený vonkajší priestor prispeje k zvýšeniu kvality života klientov, a podľa individuálnych potrieb im poslúži na realizáciu rôznych aktivít v rámci sociálnej rehabilitácie i záujmovej činnosti.

„Seniori a seniorky sa v novom prostredí budú môcť poprechádzať, porozprávať sa a oddýchnuť si na čerstvom vzduchu,“ uviedla.

Nová zeleň i mobiliár

„V náročných časoch boli naši seniori separovaní a izolovaní vo svojich izbách, preto som rád, že začíname s realizáciou projektu vybudovania bezbariérovej oddychovej záhrady. Navrhnutá je tak, aby výsadbou zelene a vhodným mobiliárom poskytla malé zákutia a vytvorila pokojný priestor na ich stretnutia. Okrem sociálneho kontaktu sa v oddychovej zóne budú môcť organizovať rôzne relaxačné metódy za pomoci odborníkov, ako aj pohybové aktivity prepojené s rehabilitačnými cvičeniami. Verím, že čoskoro budeme môcť Magnóliu sprístupniť nielen klientom a zamestnancom zariadenia, ale aj ich rodinným príslušníkom,“ hovorí primátor mesta Ján Nosko.

Na doposiaľ nevyužitej ploche dôjde podľa slov Marhefkovej k vybudovaniu bezbariérového vstupu do oddychovej zóny, k úpravám povrchových vrstiev na vodopriepustné, k inštalácii verejného osvetlenia i prívodu vody. „Súčasťou projektu je výsadba novej zelene i osadenie herných a oddychových prvkov, vrátane malej architektúry a mobiliáru. Na mieste bude osadený šachový stôl, ruské kolky, petang či rotoped,“ vymenovala.

Priestor na terapie

„Vybudovaním oddychovej zóny vytvoríme bezpečný viacúčelový priestor, v ktorom sa klienti zariadenia, ale aj ostatní obyvatelia mesta budú cítiť príjemne. Veríme, že s ohľadom na ich zdravotné obmedzenia im tento priestor pomôže pookriať na ich životnej ceste. V novovytvorenej zóne bude možné realizovať rôzne aktivity odbornou formou, napríklad záhradnú terapiu, muzikoterapiu či animoterapiu s využitím pozitívneho vplyvu zvieraťa na psychické, fyzické i emocionálne zdravie človeka,“ dopĺňa Ivana Kružliaková, vedúca Odboru sociálnych vecí MsÚ v Banskej Bystrici.

Ako dodala Marhefková, stavebné práce sú financované z mestského rozpočtu v objeme 144-tisíc eur. Vysúťažený zhotoviteľ je spoločnosť Pemax Plus, spol. s r.o. Banská Bystrica.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Výstavba oddychovej zóny Magnólia
4
Galéria
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM