Jakub Forgács Správy Samospráva

Úspech dvojice bystrických škôl: Vytvoria oddychové zóny a revitalizujú triedy

Do vyhlásenej výzvy rezortu školstva Modernejšia škola sa zapojili takmer všetky základné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Banská Bystrica, pričom úspešné boli dve.

Ilustračný obrázok k článku Úspech dvojice bystrických škôl: Vytvoria oddychové zóny a revitalizujú triedy
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Dve banskobystrické základné školy uspeli v projekte Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktorého cieľom je modernizovať priestory škôl a skvalitniť vyučovací proces. Základná škola Spojová na Fončorde a ZŠ Jozefa Gregora Tajovského na Gaštanovej ulici v Podlaviciach tak budú môcť vďaka získaným dotáciám vytvoriť vo svojich budovách oddychové zóny a revitalizovať triedy. Informovala o tom hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Obnovia bufet aj študovňu

Do vyhlásenej výzvy rezortu školstva Modernejšia škola sa podľa slov Marhefkovej zapojili takmer všetky základné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Banská Bystrica, pričom úspešné boli dve. Základná škola Spojová využije získané finančné prostriedky vo výške takmer 30-tisíc eur na prebudovanie školského bufetu na otvorenú študovňu, ktorá sa bude využívať nielen na učenie a prednášky, ale aj na relax či spoločenské stretnutia.

„Projekt sme postavili na výmene krátkodobého jedla pre telo za dlhodobejšie, trvácnejšie a vzácnejšie jedlo pre dušu a myseľ. Chceme v škole vybudovať centrálne miesto, ktoré žiakov zaujme svojím modernejším dizajnom a budú sa tam cítiť príjemne. Otvorenú študovňu spojenú so školskou knižnicou plánujeme vytvoriť v centre budovy s pohodlným sedením a výberom kníh, aby bola srdcom, mozgom a dušou celej školy, ktorú budú môcť žiaci vyhľadávať v dopoludňajších aj popoludňajších hodinách,“ opisuje plánovaný projekt riaditeľka ZŠ Spojová Šárka Kováčová.

Žiaci zo Spojovej sa tak môžu tešiť na priestory, ktoré sa stanú dejiskom obľúbených výchovno-vzdelávacích a voľnočasových aktivít, akými sú Spojovácka noc literatúry, literárna čajovňa či besedy so spisovateľmi a významnými osobnosťami. Súčasťou projektu sú voľne prístupné vysunuté čitateľské kútiky na chodbách so sedacími vakmi i premietacím plátnom.

Ďalšie aktuálne správy

Supermoderný vestibul

Modernejší vzhľad čaká aj vestibul Základnej školy v Podlaviciach.

„Sme vďační, že rezort školstva si vybral aj našu školu a schválil nám financie v maximálnej výške 30-tisíc eur na účely modernizácie interiéru. Do projektu sme vstúpili s cieľom vytvoriť príjemné prostredie pre žiakov vybudovaním oddychových zón na chodbách a v triedach. V najbližších mesiacoch sa vestibul ZŠ prezlečie do supermoderného outfitu, ktorým bude žiakov vychovávať a motivovať k lepším výkonom,“ dopĺňa riaditeľ ZŠ J. G. Tajovského Milan Pápay.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality z Banskej Bystrice

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM