Jakub Forgács Kultúra

Veľký PREHĽAD septembrových akcií v Bystrici: Lákať bude nielen Radvanský jarmok

Zaujíma vás hudba, umenie alebo fandíte športu? Urobte si plány v predstihu so šikovným prehľadom podujatí.

Ilustračný obrázok k článku Veľký PREHĽAD septembrových akcií v Bystrici: Lákať bude nielen Radvanský jarmok
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Banská Bystrica cup 2021

do 5. septembra, Baseline aréna

Milovníci športu si prídu na svoje. Bystrica zažije Medzinárodný tenisový turnaj chlapcov a dievčat do 14 rokov Banská Bystrica Cup.

Andy Lou – koncert

2. septembra o 16.00 hod., Štátna vedecká knižnica

Andrea Loužecká je speváčka, textárka a hudobníčka z Púchova, ktorá vystupuje pod pseudonymom Andy Lou. Hudbe sa venuje už viac ako 15 rokov. Hrá na akordeón, gitaru, ukulele… spieva a píše vlastné texty. V Superstar 2020 skončila v TOP 48, a je tiež víťazka autorskej speváckej súťaže Košický zlatý poklad 2020.

Večerná komentovaná prehliadka kostola Nanebovzatia Panny Márie

3. septembra o 18.00 hod., Nám. SNP 1

Farský kostol ukrýva v interiéri okrem iných cenností aj oltár sv. Barbory jedno z vrcholných diel majstra Pavla z Levoče. Podrobnosti o tomto umeleckom diele európskeho významu ako aj jeho tvorcovi, vám priblíži Mgr. Jozef Ďuriančik.

Minimaratón

4. septembra, Park pod Pamätníkom SNP

Svoje sily si v Bystrici zmerajú aj tí najmenší. Pripravené sú detské behy, preteky lezúňov aj míľa pre mamičky s kočíkmi.

Metal fest

4. septembra o 14.00 hod., Špania Dolina – Šachta Ferdinand

Festival je umeleckým happeningom metalovej scény spájajúci hudobné vystúpenia skupín s expresívnou tvorbou divákov prostredníctvom workshopov, súčasťou ktorého sú expozície výtvarných diel a fotografií, ako aj prednášky a diskusie.

Vernisáž výstavy Romana Lazara FREEE !

7. septembra o 17.00 hod., Galéria na Lazovnej ulici č. 1

Roman Lazar je najvýznamnejší predstaviteľ Outsider artu na Slovensku . Autor bol členom ADC a prezídia Klubu reklamných agentúr Slovenska. Voľnej tvorbe sa začal venovať v roku 2012 a odvtedy absolvoval samostatné výstavy na Slovensku i v zahraničí. Ako cestovateľ si zamiloval juhovýchodnú Áziu, kde žije šesť mesiacov v roku. Vplyv Thajska, Kambodže a Vietnamu je na jeho tvorbe viditeľný a robí jeho dielo unikátnym. Čaká vás aj ochutnávka vín zo Svätého Jura, z vinárstva Dubovský a Grančič.

363. Radvanský jarmok

10. – 12. septembra, Banská Bystrica

Hlavnú tému jarmoku jarmokov zameranú na včelárstvo, mágiu a ľudové liečiteľstvo bude sprevádzať pestrý program vo viacerých lokalitách a nádvoriach centra Banskej Bystrice s prihliadnutím na potrebné epidemické opatrenia. Na Námestí SNP bude dominovať Trh remesiel s majstrami remeselníkmi.

Riddikulus

10. septembra o 19.00 hod., Bernolákova 8

Transfigurácie známeho príbehu sa chopili mladí divadelní stíhači a kultúrna platforma OZ Artefakt, ktorá ponúka príležitosti študentom, absolventom múzických umení a čerstvým talentom. Ich hlavnými zaklínadlami sú humor a melódia, výsledkom je chytľavá paródia.

Celoslovenské stretnutie zberateľov

12. septembra o 8.00 hod., Dom Slovenského misijného hnutia

Celoslovenské stretnutie zberateľov poštových známok, mincí, pohľadníc, 0€ suvenírových bankoviek. Banskobystrický filatelisti sa okrem búrz pravidelne každú druhú nedeľu v mesiaci stretávajú na tej istej adrese v čase 9.00 – 11.00 hod.

30+1 Dokumentárny film

16. septembra o 19.30 hod., Filmový klub v Múzeu SNP

„30+1“ – dokumentárny film o AFBB premietnu vo Filmovom klube v Múzeu SNP v rámci Automne culturel français (Francúzska kultúrna jeseň).

Polemic

17. septembra o 20.00 hod., Urban spot

Prvý samostatný klubový koncert Polemicu v Urban Spote podporený Filipom Jánošíkom a hotovými umelcami. Príďte si užiť koncert plný energie.

OPEN Banská Bystrica a VC mládeže mesta Banská Bystrica

17. – 19. septembra o 16.00 hod., Robotnícka 3

V Bystrici sa uskutoční 25. ročník šachového turnaja OPEN Banská Bystrica a VC mládeže mesta Banská Bystrica, konaného pri príležitosti vzniku Ústavy Slovenskej republiky.

Európsky týždeň športu 2021

23. – 30. septembra, Banská Bystrica

Európsky týždeň športu je iniciatíva Európskej komisie na podporu športu a fyzickej aktivity obyvateľov, do ktorej sa každoročne zapája aj mesto Banská Bystrica. Napriek súčasnej epidemiologickej situácii, samospráva aj počas aktuálneho ročníka organizuje a participuje na aktivitách v oblasti športu pre všetkých.

Profile concert Bratislava Hot Serenaders

25. septembra o 18.00 hod., Robotnícky dom

Diváci sa môžu tešiť na hot jazzovú smršť doplnenú inteligentným humorom kapelníka, svetovo uznávaného trubkára Juraja Bartoša, ako aj na nesmrteľné šlágre Františka Krištofa Veselého. Dvadsaťčlenný orchester sa už nevie dočkať svojich verných poslucháčov v Banskej Bystrici, kde si našiel svoju vysunutú domácu scénu v Robotníckom dome.

Musica Barocca 2021 – koncert extra I ZMENA

25. septembra o 18.00 hod., Evanjelický kostol na Lazovnej ulici

Zaujíma vás baroková hudba a divadlo. V priestoroch kostola budete môcť počuť Solamente Naturali /SK/ či Teatro Posonii /SK/.

O permoníkov kylof

26. septembra o 9.00 hod., Ľubietová

Milovníkov behu čaká ďalšia atraktívna akcia neďaleko Bystrice. Zúčastniť sa môžu druhého ročníku terénneho behu v Ľubietovej.

Európsky deň jazykov

27. septembra o 9.00 hod., Lazovnná 9

Chcete spoznávať cudzie jazyky a kultúry? Tento deň bude práve o cudzích jazykoch a kultúrach, v cudzích jazykoch

Ako som vozil Nórov

27. septembra o 19.00 hod., Aula SZU

Môže byť obyčajná cesta MHD vôbec sranda? Keď o tom rozpráva Ondrej Sokol, tak určite. Tento profesionálny vodič s talentom na ironické postrehy vo svojej zábavnej prednáške dovolí nasať náturu nórskeho národa a sledovať ho cez predné okno autobusu.

Žiacka chodecká liga

30. septembra o 13.30 hod., Radvanská 1

Športový klub BCF Dukla BB a ZŠ Radvanská pozývajú na podujatie Žiacka chodecká liga – 1.kolo. Prihlasovanie prebieha do 28.09.2021 do 18.00 hod.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť zábery zo štvrtého ročníka Slovenského dňa kroja, ktorý bol venovaný našim tradíciám.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality z Banskej Bystrice

V OBRAZOCH: 4. ročník Slovenského dňa kroja
11
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM