Kultúra

Bystrica ožila folklórom: Slovenský deň kroja priniesol 500 účinkujúcich, FOTO

V areáli banskobystrického Múzea SNP vypukol štvrtý ročník jedinečného podujatia.

Zdroj: Dnes24.sk

V meste pod Urpínom sa v stredu popoludní začal štvrtý ročník Slovenského dňa kroja, ktorý je venovaný našim tradíciám a v areáli banskobystrického Múzea SNP ich milovníci folklóru môžu spoznávať až do neskorého večera.

Ako pre TASR za organizátorov uviedol Michal Bartek, prihlásených je okolo 500 účinkujúcich z folklórnych súborov a skupín z celého Slovenska.

Bohatý program

Do večera, do 22.00 h, keď program v rámci slávnostného galavečera ku Dňu ústavy vyvrcholí vystúpením umeleckého súboru Lúčnica, očakávajú do tisícky hostí a návštevníkov.

Na Slovenskom dni kroja vystúpia folklórne súbory a skupiny Urpín, Praslica, Fazuliari, Hrochoťan, Priechoďan, Šuňava, Očovan, Šarišan a mnohé ďalšie, ako i helingonkári z Terchovej či harmonikári z Opatovej.

Súčasťou podujatia je prehliadka kostýmov zo šatnice Matice slovenskej a tiež vyhlásenie súťaže Dedina roka 2021. Večer by sa mal uskutočniť sprievod folkloristov a návštevníkov centrom mesta.

Prečítajte si tiež

Jedinečné podujatie

„Slovenský deň kroja je ojedinelé podujatie zamerané na šírenie tradícií, prezentáciu slovenských ľudových krojov a prezentáciu našich obcí, regiónov a kultúrne dedičstvo. Cieľom je poukázať na tradície, pestrú rôznorodosť zvyklostí miest a obcí, umenia a krásy krojov ako aj priblížiť slovenské ľudové umenie mladej generácii, aby bola hrdá na predkov a ich kultúrne dedičstvo,“ konštatovala Mária Reháková, hlavná organizátorka podujatia.

Ako zdôraznila, zámerom projektu je dať bežným ľudom i folklórnym telesám možnosť odprezentovať seba, svoju obec a kroj.

Už prvý ročník podujatia v roku 2018, ktorý bol súčasťou Radvanského jarmoku v Banskej Bystrici, zaznamenal rekord. Zapísal sa do Slovenskej knihy rekordov s počtom 2679 ľudí v krojoch.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie lákavé články

V OBRAZOCH: 4. ročník Slovenského dňa kroja
11
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM