Kultúra

Univerzitná noc literatúry pritiahla stovky záujemcov. Na svoje si prišli deti aj nepočujúci

Sedem knižných noviniek, sedem netradičných miest a séria siedmich nezabudnuteľných čítaní. To všetko priniesol jubilejný ročník Univerzitnej noci literatúry na UMB.

Ilustračný obrázok k článku Univerzitná noc literatúry pritiahla stovky záujemcov. Na svoje si prišli deti aj nepočujúci
3
Galéria
Zdroj: UMB

Piaty ročník už tradičnej, no zároveň jedinečnej Univerzitnej noci literatúry (UNL) sa uskutočnil na miestach Filozofickej fakulty a ďalších priestoroch Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Ako každý, ani tento ročník by sa nezaobišiel bez siedmich knižných noviniek, siedmich netradičných miest, série siedmich nezabudnuteľných čítaní či bez témy, v ktorej duchu vznikalo už jubilejné UNL. Tou tohtoročnou boli jazyky, ktoré sa na Univerzite Mateja Bela vyučujú a/alebo v ktorých sa študuje.

Pod holým nebom aj v aule

V presklenom výklenku pod holým nebom si návštevníci mohli vychutnať ukážky rýdzo slovenskej poviedkovej zbierky spisovateľa a dramaturga Slovenského národného divadla Daniela Majlinga Ruzká klazika v podaní aktivistu a spoluzakladateľa bystrického kníhkupectva Artforum Radoslava Slobodu. Z románu Všetkým dňom koniec od autorky Jenny Erpenbeckovej v priestoroch študovne čítala o živote židovského dievčaťa profesorka Mária Uramová.

Univerzitné pastoračné centrum sa v deň UNL zmenilo na „grilovačku“. O atmosféru sa svojím hlasom postaral Otec Martin, ktorý čítal ukážky z diela Manaraga od popredného moderného ruského spisovateľa Vladimíra Sorokina. Ukážky z knihy Wojciecha Tochmana Eli, Eli návštevníci počúvali v novo zrekonštruovanej chodbe Katedry slovanských jazykov Filozofickej fakulty. Čítajúcim bol absolvent polonistiky na UMB a aktívny literárny bloger Samo Marec.

Uspávanka. Taký je názov knihy francúzsky píšucej autorky Leily Slimani. Nikto z prítomných však počas čítania úryvkov v podaní rodenej Bystričanky a herečky Lenky Luptákovej nezaspal. Čítaniu „neunikla“ ani aula Beliana Filozofickej fakulty, ktorá sa aj napriek svojím rozmerom zmenila na intímny priestor. Redaktor rádia Regina Peter Zemaník držal v rukách knihu s názvom Intimita od britského autora Hanifa Kureishiho.

Pre najmenších aj nepočujúcich

Nezabudlo sa ani na najmenších, nechýbal detský kútik ani úryvky plné detských myšlienok. Rozprávky po telefóne od Taliana Gianniho Rodariho pre detičky a ich rodičov čítala absolventka UMB Majka Bílková. Nebola však jedinou čítajúcou na tomto stanovišti. Spolu s ňou vo V-clube čítala aj jej deväťročná talentovaná setra Ajka.

Vďaka členke UNL tímu Marike Arvensisovej, ktorá spolupracuje s komunitou Nepočujúcich, a tlmočníkom a tlmočníčkam do slovenského posunkového jazyka Pavlovi Romanovi a Eve Šoltysovej organizátori dokázali, že Univerzitná noc literatúry búra bariéry a je naozaj pre všetkých.

Univerzitná noc literatúry nie je dielom jedného človeka, ale kolektívu, ktorého rady sa tento rok rozrástli o nové členky. Preto celý organizačný tím pod vedením Zuzany Bariakovej a Martiny Kubealakovej dúfa a verí, že si každý z viac ako 360 účastníkov UNL odniesol zázračný a nezameniteľný literárny zážitok.

V OBRAZOCH: Univerzitná noc literatúry 2018
3
Galéria
Zdroj: UMB
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM