Jakub Forgács Rôzne

Učiteľka plávania, ktorá si získala srdcia mnohých: Bystričania spomínajú na výcvik s pani Alžbetou

Ročne na plaveckých kurzoch dohliada na 2 000 žiakov a dokopy naučila plávať už viac ako 40 000 ľudí. Alžbeta Pažáková, ktorá sa prednedávnom dočkala ocenenia od mesta, sa vryla do pamäte mnohých ľudí. Pozrite, ako si na ňu spomínajú Banskobystričania.

Ilustračný obrázok k článku Učiteľka plávania, ktorá si získala srdcia mnohých: Bystričania spomínajú na výcvik s pani Alžbetou
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto už po osemnásty raz ocenilo športovcov spod Urpína a jednou z tých, ktorí si prevzali cenu, bola aj pani Alžbeta Pažáková, trénerka plávania a autorka projektu výučby plávania detí. Okrem toho, že uspela v kategórii tréneri – funkcionári, získala k tomuto oceneniu ako bonus symbolickú vstupenku, ktorá ju oprávňuje k neobmedzenému počtu vstupov na mestskú plaváreň v Banskej Bystrici.

Článok o jej zisku voľnej vstupenky na plaváreň sa stal doslova hitom. Na našej facebookovej stránke si ho prečítali tisíce ľudí, za pár hodín získal takmer 400 lajkov a rozprúdil živú diskusiu, v ktorej ľudia v desiatkach komentárov spomínali na to, ako ich kedysi pani Alžbeta učila plávať. Rozhodli sme sa preto osloviť Banskobystričanov, ale aj ľudí z okolia mesta, aby zalovili v spomienkach na tieto časy.

Krkolomné rozcvičky pri bazéne

„Pani Pažákovú som stretla hneď v prvý deň, čo sme boli na plaveckom výcviku zo Základnej školy Strelníky. Hneď nás rozdelili do skupín a keďže som nevedela plávať, išla som k skupinke, ktorú mala na starosti práve ona,“ začala svoje spomínanie na plavecký kurz školáčka Miška (14) zo Strelník, ktorá v tom čase bola iba druháčka. Ako povedala, nikdy nezabudne na krkolomnú rozcvičku, ktorú im dávala pri bazéne.

„Keď sme vošli do vody, učili sme sa splývať. "Nádych, ruky dopredu, splývam!“ a toto od nevidím do nevidím. Na druhý deň sme sa už pokúšali plávať, no ešte to nebolo ono," pokračovala v rozprávaní. Ďalšie dni sa o to podľa Mišky pokúšali znova a keďže boli trpezliví, na konci výcviku zaplávali aj 200 metrov, takže nakoniec bola pani Alžbete vďačná, že sa naučila plávať a že sa potom neskôr neutopila ani v mori.

Aj podľa Janky (19) z Králik zažívali s pani Alžbetou na plaveckom krušné chvíľky aj mimo vody. Ako spomenula, už rozcvička jej dala poriadne zabrať. „Je to niečo, čo sme v tej dobe nedokázali oceniť, ale teraz som nesmierne rada, lebo vidím, aké to so sebou prinieslo výsledky,“ vysvetlila gymnazistka, ktorá obľubuje hlavne techniku prsia.

Odučila celé generácie

Pani Pažáková však za dlhé roky naučila plávať celé generácie Banskobystričanov, ktorí si jej lekcie pochvaľujú. Aj ja som ju mal pri tréningoch, dokonca aj na základke jedného času vyučovala telocvik, za čo si zaslúži uznanie," napísal Banskobystričan Peter, ktorý dodal, že sa potom venovala aj jeho synom.

Spomienky na plavecký výcvik s pani Alžbetou má aj Lucia (28) zo Sásovej. „Keď som bola ešte malá, učila nás na plavárni. Pamätám si hlavne na splývanie. Bola to drina, ale nakoniec stála za to,“ priznala mladá mamička, ktorá je rada, že aj vďaka týmto lekciám teraz zvládne preplávať niekoľko dĺžok bazéna bez prestávky. „Moja dcérka sa u nej učila tiež a som veľmi spokojná, že bola práve na jej tréningoch,“ dodala.

„Je to človek, ktorý sa vode ako keby narodil,“ povedal školák Peter (11) z Banskej Bystrice. Ako poznamenal, je rád, že sa mohol učiť u tak skúsenej trénerky a verí, že aj vďaka tomu sa ešte viac zlepši, aby si raz mohol sám zaplávať aj v hlbokej vode. Dodal, že na jej lekcie chodili aj obaja jeho rodičia a tí sú teraz podľa jeho slov skvelí plavci.

Vzbudzovala rešpekt

„Neskutočné, že za tie roky sa stihla venovať desaťtisícom ľudí. Je to obdivuhodný výkon,“ začala svoje rozprávanie Zuzana. Tá na plavecký výcvik spomína v dobrom, no ako priznala, cítila veľký rešpekt. Nie vždy sa im vraj chcelo robiť to, čo od nich pani Pažáková vyžadovala. „Nechcelo sa nám splývať, najradšej by sme rovno preplávali celý bazén, čo sme však nevedeli,“ vysvetlila s tým, že nakoniec preto radšej vždy dala na radu trénerky, ktorú si dodnes váži.

Máte aj vy v pamäti plavecké kurzy s Alžbetou Pažákovou? Napíšte nám svoj krátky príbeh alebo pár vetami opíšte, ako si na ňu spomínate a pošlite nám to na bystrica@global24.sk!

Foto: Facebook Jána Nosko

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM