Jakub Forgács Správy

Učitelia, verejnosť aj študenti sa zišli v bystrickej Záhrade: Štrajkujúcich podporil aj hokejista Handzuš

O požiadavkách štrajkujúcich učiteľov či bežných problémoch... Aj o tom bolo stretnutie pod Urpínom, na ktoré zavítali nielen učitelia zo siedmych zatvorených škôl v našom meste. Podporiť ich však prišli aj iní.

Ilustračný obrázok k článku Učitelia, verejnosť aj študenti sa zišli v bystrickej Záhrade: Štrajkujúcich podporil aj hokejista Handzuš
Zdroj: TASR

Štrajkujúci učitelia, verejnosť, ale i študenti prišli v stredu popoludní do Záhrady – Centra nezávislej kultúry v Banskej Bystrici, aby diskutovali o tom, čo sa dnes deje v školstve. Učiteľov v Záhrade podporil aj slovenský hokejový reprezentant, Banskobystričan, Michal Handzuš. Uviedol to člen Iniciatívy banskobystrických učiteľov Ondrej Pastierik.

Neformálna diskusia trvala viac ako tri hodiny a zúčastnilo sa na nej okolo 120 ľudí. „Nerozoberali sme iba témy týkajúce sa požiadaviek štrajkujúcich učiteľov, rodičia hovorili aj o bežných problémoch, ktoré majú, napríklad s autistickým dieťaťom a pomocou asistentov,“ priblížil Pastierik po skončení diskusie. Ako dodal, na stretnutí boli učitelia zo siedmych zatvorených škôl v Banskej Bystrici, prišli aj z Detvy a obce Slovenská Ľupča.

Na území mesta pod Urpínom v stredu zostali zatvorené štyri základné školy (ZŠ), ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Štrajkujúci učitelia zo ZŠ Ďumbierska v stredu dopoludnia čítali deťom vo Verejnej knižnici Mikuláša Kováča. Nevyučovalo sa ani v ZŠ Radvanská. ZŠ Slobodného slovenského vysielača počas stredy dokázala zabezpečiť náhradný program pre obmedzený počet najmladších žiakov, t. j. deti prvého až tretieho ročníka.

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) neaktualizoval počet zatvorených stredných škôl, ktorých je zriaďovateľom. Ako uviedla hovorkyňa BBSK Michaela Piliarová, od pondelka, kedy sa do štrajku z celkového počtu 60 zapojilo 14 stredných škôl v kraji, z toho sedem bolo zatvorených a na siedmich sa vyučovalo podľa osobitného režimu, nemajú zatiaľ žiadne nové informácie.

Čítajte tiež:

Štrajkujúci učitelia vyrazia do bystrických ulíc: V meste prebehne niekoľko protestných akcií, všetko vyvrcholí na námestí

Priebeh štrajku na bystrických školách: AKTUÁLNE správy zo základiek či priemyslovky

Aktuálne INFO o štrajku učiteľov z bystrických škôl: Ako to vyzerá na známej základke, Tajáku či GASku?

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM