Jakub Forgács Rôzne

Aktuálne INFO o štrajku učiteľov z bystrických škôl: Ako to vyzerá na známej základke, Tajáku či GASku?

Mnohé školy v našom meste zostali zatvorené. Učitelia vstúpili do štrajku a urobili tak radosť školákom, ale aj vrásky na tvárach rodičov. My sme monitorovali, aká je situácia na známych banskobystrických školách.

Ilustračný obrázok k článku Aktuálne INFO o štrajku učiteľov z bystrických škôl: Ako to vyzerá na známej základke, Tajáku či GASku?
Zdroj: TASR

V pondelok ráno si mnohí mladí Bystričania mohli pospať, ako keby bol stále víkend. Aj v našom meste totiž učitelia viacerých základných či stredných škôl vstúpili do štrajku. My sme preto doobeda zisťovali, ako to vyzerá s výučbou na známych školách v našom meste.

Zavretá do odvolania

„Pre žiakov je škola úplne zavretá. Momentálne nie sme chopní zabezpečiť vyučovací proces. Tieto prvé dva dni majú riaditeľské voľno, lebo zhodou okolností tu máme riešenie niektorých havarijných situácií,“ uviedla pre spravodajský portál Bystrica 24 Iveta Šanderová, riaditeľka Gymnázia Andreja Sládkoviča so slovami, že od stredy bude škola asi úplne zavretá až do odvolania.

„V škole je iba vedenie, nepedagogickí zamestnanci a učitelia, ktorí sa nezapojili do štrajku. Štrajkujúci sú v tom režime, že nemajú nárok na mzdu a sú samoplatitelia poistného,“ pokračovala Šanderová so slovami, že štrajkuje 28 z 38 učiteľov ško­ly.

Napriek tomu školská jedáleň stále vydáva obedy. „Jedáleň funguje, pretože u nás sa poskytuje stravovanie aj pre iných ľudí, nielen zo školy. My tu nevaríme, tu je výdajňa jedla,“ dodala Šanderová s tým, že sa znížil počet vydaných jedál, ale jedáleň je prevádzke.

Náhradný rozvrh aj domáce štúdium

„Štrajkuje 43 zo 63 učiteľov našej školy. Škola preto ide v náhradnom režime. Žiaci majú upravený rozvrh, majú skrátené vyučovanie. Niektoré triedy majú zadanú aj prácu na doma, keďže by sme s učiteľmi nepokryli vyučovanie,“ povedala riaditeľka Gymnázia Jozefa Gregora Tajovského Mária Sochorová.

Ako dlho budú na Tajáku fungovať v takomto režime, uvidia podľa vývinu situácie. „Učitelia musia deň vopred nahlásiť, ak chcú nastúpiť, aby sme ich vedeli zaradiť do vyučovacieho procesu. Tento rozvrh máme zatiaľ stanovený len do stredy a uvidíme, aká bude situácia,“ vysvetlila riaditeľka.

Ako ďalej spomenula Sochorová, školská jedáleň funguje v nezmenenom režime. Strava je zabezpečená pre všetkých žiakov. Aj tých, ktorí sú doma a chceli by sa prísť naobedovať.

Na známej základke sa neučí

Podobná situácia je aj na známej banskobystrickej Základnej škole Slobodného slovenského vysielača. „Škola je úplne zatvorená a vôbec sa neučí. Situáciu na najbližšie dni neviem predvídať. Podľa toho, ako ma budú informovať moji zamestnanci. Zatiaľ je to otvorené, neobmedzený štrajk, nikto mi nič nepovedal,“ povedala nám riaditeľka školy Zuzana Sedláčeková. Ako doplnila, do štrajku sa zapojilo 38 zo 42 pedagógov.

„Z vedenia školy som v nej iba ja. Okrem toho nepedagogickí zamestnanci a z pedagogických zamestnancov sú v škole len dvaja a tretia, zamestnankyňa cirkevnej školy, ktorá však pracuje iba na čiastočný úväzok,“ povedala Sedláčeková s tým, že keďže by na deti v jedálni nemal kto dávať pozor, nefunguje ani tá.

Čítajte tiež:

Priebeh štrajku na bystrických školách: AKTUÁLNE správy zo základiek či priemyslovky

Prvé zastupko v Bystrici v tomto roku: Aj o týchto témach budú rokovať poslanci

Kedysi drali školské lavice, dnes patria medzi zvučné mená: Takéto známe tváre študovali na bystrickom gymnáziu!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM