Rôzne Správy

Starosta Dolného Harmanca prežil mesiace neistoty. V obci už plánuje veľké projekty

Voľby do Európskeho parlamentu boli v Dolnom Harmanci spojené s referendom o starostovom zotrvaní vo funkcii. Dôvodom boli výsledky komunálnych volieb, ktoré dopadli medzi dvoma súpermi nerozhodne.

Zdroj: Dnes24.sk

Dolný Harmanec v Banskobystrickom okrese je považovaný za vstupnú bránu do Veľkej Fatry. Má 247 obyvateľov a je poslednou obcou pod horským priechodom Šturec. Prvým mužom obce je definitívne Matúš Vajs (nezávislý), ktorý síce vlani v komunálnych voľbách vyhral o jeden hlas, ale časť miestnych obyvateľov trvala na referende. Dnes sa už môže pustiť do dlhodobých projektov, ktorými chce pozdvihnúť dedinu.

„Referendum bolo neplatné, zúčastnilo sa na ňom nejakých 33 percent občanov. Tí, ktorí ma chceli podporiť, sa nezúčastnili, čo tiež vnímam ako vyjadrenie nejakého názoru, že sa nezúčastnia na tom, s čím nesúhlasia. Myslím, že sme tým uzavreli jednu kapitolu, ktorá sa tu ťahala dlhší čas,“ konštatoval Vajs.

V OBRAZOCH: Krásy obce Dolný Harmanec a jeho okolia
11
Galéria
Zdroj: TASR

Voľby do Európskeho parlamentu 25. mája boli totiž v Dolnom Harmanci spojené s referendom o jeho zotrvaní vo funkcii starostu. Dôvodom boli výsledky komunálnych volieb, ktoré dopadli medzi dvoma súpermi nerozhodne. Získali po 79 hlasov. Dva hlasovacie lístky boli údajne neplatné, aspoň tak to vyhodnotila miestna volebná komisia. Podľa Vajsa to však nebola pravda, jeden z nich bol platný. Obrátil sa na Ústavný súd SR a ten na neverejnom zasadnutí 16. januára tohto roku rozhodol tak, že zrušil rozhodnutie miestnej volebnej komisie, uznal hlas a vyhlásil ho za zvoleného starostu. Voči tomu však časť obyvateľov mala výhrady a spísali petíciu za vyhlásenie referenda.

„Bolo to ťažšie obdobie, ale už je pokoj. Občania sa za mňa postavili, a teraz sa môžeme sústrediť na urgentné problémy našej obce, a tými sú cesty, chodníky a mosty, ktoré máme v katastrofálnom stave. Budeme si musieť zobrať úver, ale spoliehame sa najmä na eurofondy,“ zdôraznil starosta, ktorý sa už pustil do prípravných prác projektov.

Ďalším zo zámerov je i obnova Domu smútku a takpovediac jeho legalizácia. Pred desiatkami rokov bol síce skolaudovaný, ale dodnes nie je zavkladovaný v katastri, nemá ani súpisné číslo. Dokazujú to informácie, ktoré si vyhľadal v štátnom archíve. Podľa neho obnovou musí prejsť tiež miestny cintorín.

Obec, ktorou sa ťahá hlavný cestný ťah na Šturec, sa postupne rozrastá. Ako tvrdí starosta, od roku 2010 obyvateľov postupne pribúda, staré opustené domy sa predávajú a je rád, že v obci „majú aj novú krv“.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj krásy Dolného Harmanca a jeho okolia!

V OBRAZOCH: Krásy obce Dolný Harmanec a jeho okolia
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM