Jakub Forgács Samospráva

Stane sa Bystrica Európskym mestom športu? Slová, ktoré našinca zaiste potešia

Mesto pod Urpínom hostilo vzácnu zahraničnú delegáciu. Hodnotiaca komisia v Banskej Bystrici posudzovala, či si zaslúži prestížny titul. Čo zaznelo z úst jej členov? A v čom sme prekonali európsky priemer až trojnásobne?

Ilustračný obrázok k článku Stane sa Bystrica Európskym mestom športu? Slová, ktoré našinca zaiste potešia
Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Mesto úspešných športových osobností a zvučných mien vrcholového športu, dejisko významných športových podujatí, miesto, kde šport spája ľudí… Aj taká je Banská Bystrica, ktorá kvôli zisku prestížneho titulu Európske mesto športu 2017 absolvovala už takmer ročnú cestu. Od prvotnej myšlienky kandidovať, cez zmenu systému financovania športu až po zmapovanie športovej infraštruktúry, aktivít a klubov, sa mesto pod Urpínom dopracovalo do finále. Hodnotiaca komisia, ktorá tento týždeň posudzovala pripravenosť Banskej Bystrice na zisk ocenenia, odchádzala s pozitívnymi dojmami. Definitívny výsledok oznámi oficiálnym listom do dvoch týždňov.

Nábeh na zisk titulu

Hodnotiacu komisiu v Banskej Bystrici tvorili členovia z Talianska, Španielska, Škótska, Veľkej Británie i Českej republiky. Prezident ACES Europe pogratuloval primátorovi mesta k vytvoreniu kvalitnej pracovnej skupiny, ktorá podľa jeho slov odviedla skvelú prácu.

„Banská Bystrica má nábeh na zisk titulu Európske mesto športu 2017. Šport sa rodí cez stovky a tisíce športových zariadení a športových klubov, ktoré pracujú spoločne. Práve spolupráca je dôležitá. Do športu treba zapájať všetkých obyvateľov, čo sa vám aj darí. Oficiálny výsledok vám oznámime listom na základe rozhodnutia zo zasadnutia, ktoré sa bude konať 14. júna v Barcelone. Verím, že budete môcť sňať slovo kandidát a stanete sa Európskym mestom športu v roku 2017,“ povedal na štvrtkovej tlačovej konferencii prezident ACES Europe Gian Francesco Lupattelli.

Dôstojný nasledovník?

Zahraničná delegácia hodnotila, okrem iného, zapojenosť Banskobystričanov do športových aktivít. Tá je na úrovni 54 percent, pričom priemer v Európe predstavuje 16 až 18 percent.

„Do Slovenska sme sa zaľúbili už minulý rok v Košiciach. Zaľúbenosť pokračuje aj tento rok v Banskej Bystrici. Sme veľmi optimistickí, čo sa týka vašej kandidatúry a budeme sa tešiť na november, ak budeme môcť v Bruseli privítať zástupcov mesta na udeľovaní titulu Európske mesto športu. Keď som sa primátora opýtal, aké dedičstvo mesto zanechá, keď sa stane nositeľom titulu, povedal, že to nebude koniec snáh v oblasti športu, ale pokračovanie nastúpeného trendu. Banská Bystrica je odhodlaná športovať a uvedomuje si dôležité prepojenie medzi športom a zdravím obyvateľstva,“ hovorí Hugo Alonso, generálny sekretár ACES Europe.

Počas troch dní bol súčasťou hodnotiacej komisie aj primátor Košíc a delegát ACES Europe pre Slovenskú republiku, Richard Raši. Prostredníctvom Lukáša Vorela, člena správnej rady asociácie odkázal: „Keď Banská Bystrica získa titul Európske mesto športu 2017, bude to najlepšie rozhodnutie, aké sme mohli urobiť. Mesto skutočne žije športom a Košice ako Európske mesto športu 2016 budú mať naozaj dôstojného nasledovníka.“

Čítajte tiež:

FOTO: Bystrica na ceste za prestížnym titulom. Na Radnici sa stretli Tóth, Kuzminová aj Handzuš

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM