Jakub Forgács Správy

Smutný fakt z Dušičiek v Bystrici. Len minimum ľudí vyrovnalo dlhy za hroby

Dušičkové obdobie pritiahlo na cintoríny v meste množstvo ľudí. Stovky však stále nemajú uhradené, čo dlžia.

Ilustračný obrázok k článku Smutný fakt z Dušičiek v Bystrici. Len minimum ľudí vyrovnalo dlhy za hroby
Zdroj: Ivan Klbik

Len mizivé percento ľudí využilo možnosť, aby počas „dušičkového“ obdobia uzavrelo nové nájomné zmluvy na hrobové miesta v Banskej Bystrici, ktoré im končia v tomto roku, prípadne vyrovnali dlhy za hroby svojich najbližších. Konštatoval to vedúci prevádzky Krematória a cintorínskych služieb v Banskej Bystrici Pavol Bielik.

Správa cintorínov sa snažila vyjsť v ústrety najmä „cezpoľným“ návštevníkom, ktorí mohli od piatka (28.10.) do utorka (1.11.) do podvečerných hodín priamo na mestskom rímskokatolíckom cintoríne v centre mesta uzavrieť nájomné zmluvy a zaplatiť za hrobové miesta. Podľa Bielika ľudí, ktorí nemajú vyrovnané tieto náležitosti, je niekoľko stoviek. Obyvatelia s trvalým pobytom v Banskej Bystrici si ich môžu vybaviť počas celého roka v Správe cintorínov v Kremničke v pracovných dňoch od 8:00 do 14:00.

Na území mesta pod Urpínom vrátane jeho mestských častí je 16 cintorínov, ktoré sú v správe Záhradníckych a rekreačných služieb. Ako Bielik pripomenul, do 7. novembra platí na cintorínoch prísny zákaz vykonávať akékoľvek kamenárske a iné práce.

Dočasná zmena organizácie dopravy na Ulici A. Matušku, odkiaľ návštevníci prichádzajú k mestskému cintorínu v centre, potrvá do 18. novembra. Zmena dopravného značenia umožňuje vjazd motorových vozidiel na dočasné parkovisko pri vrchnej bráne cintorína. Zmena dopravy sa týka i samotnej Ulice A. Matušku, ktorá sa zjednosmernila.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery jesenných ulíc Bystrice od mladého fotografa Petra!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Úchvatné jesenné zábery bystrického fotografa
20
Galéria
Foto: Peter Braciník
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM