Jakub Forgács Správy Samospráva

ROZHOVOR s primátorom: Čo Noska potešilo v čase pandémie a aké výzvy čakajú Bystricu?

Koronavírus a s ním súvisiace opatrenia tvrdou ranou zasiahli aj naše mesto. Rok 2020 tak priniesol škrty, nové výzvy, ale aj úspechy.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR s primátorom: Čo Noska potešilo v čase pandémie a aké výzvy čakajú Bystricu?
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Bystrický primátor Ján Nosko v rozhovore pre spravodajský portál Dnes 24 priznal, že do roku 2020 išli s úplne inými očakávaniami. „Vnímali sme, že sa niečo deje vo svete, ale predchádzajúce roky aj zadĺženosť mesta nás oprávňovala byť ambiciózni, takže sme mali nastavené nejaké ciele,“ povedal primátor. Bohužiaľ, pandémia tie plány zmenila a už v prvej polovici roka museli pracovať so zmenami rozpočtu.

Ľudia sa zomkli

V meste sa snažili robiť opatrenia, aby pomohli dostať situáciu pod kontrolu. „Spustili sme napríklad projekt Osamelý senior, kde sme sa snažili zásobovať najzraniteľnejšiu skupinu rúškami, zabezpečiť im dodávku potravín a liekov. Z tohto pohľadu ma koronavírus presvedčil, že v meste je veľa schopných a ochotných ľudí, v takejto situácii sa zomknúť. Či už ide o ľudí z Červeného kríža, Saleziánov, Centrum dobrovoľníctva,“ vymenoval Nosko.

„Cítili sme, že sú tu ľudia, ktorí sú ochotní pomáhať aj nad rámec svojho voľného času,“ poukázal primátor.

„Myslím, že zo strany samosprávy sme sa snažili robiť aj kroky smerom k miestnym podnikateľom na námestí. Pomôcť im znížením nájmu za zabratie verejného priestranstva,“ tvrdí Nosko, ktorý na niekoľko týždňov sám skončil v karanténe, no vďaka technologickým možnostiam bol napriek tomu denne v kontakte s krízovým štábom.

Škrty aj úspechy

Ako negatívum vníma hlavne škrty v rozpočte. „Pre výpadky podielových daní sme museli robiť úpravy, ktoré nám dovoľovali pracovať v rozpočte tak, aby sme úplne nevypustili bežné zásadné komunálne funkcie. Mrzí ma, že aj v dôsledku koronavírusu sme po dohode s Ministerstvom financií museli vypustiť aj náš najambicióznejší projekt výstavbu multifunkčnej športovej haly,“ hovorí Nosko.

Napriek tomu niektoré projekty dokázali dotiahnuť do úspešného konca a iné zase začať. „Patria medzi ne napríklad mládežnícky futbalový štadión v Radvani, rekonštrukcia materských škôl, dokončenie druhej etapy cintorína v Majeri či zverejnenie 3D modelu digitálnej mapy mesta,“ vymenoval.

Čo sa týka EYOF-u, situácia sa podľa jeho slov skomplikovala výmenou vlády a tým, že boli iné priority zo strany Ministerstva financií SR, takže rokovania trvali pomerne dlho. „Možno došlo aj k spochybňovaniu celkovej dotácie pre toto podujatie, ale som rád, že sme napriek dlho trvajúcim rokovaniam došli k záveru,“ teší sa Nosko.

„Bol to komplikovaný rok, zvláštny. Mal svoje pozitíva aj negatíva. Dúfam, že ten budúci bude lepší,“ verí primátor, ktorý si myslí, že situáciu zvládli dobre aj čo sa týka oboch kôl celoplošného testovania.

Čo čaká Bystricu?

Mesto má schválený rozpočet na rok 2021, čo teší aj Noska. „Som rád, že poslanci podporili čerpanie úveru. Sme najmenej zadĺžené mesto a ten úver nám pre ďalšie obdobie troch rozväzuje ruky,“ ozrejmil primátor.

Veľké výzvy čakajú Bystricu aj v roku 2021. „Máme v pláne financovať revitalizáciu vnútroblokov na Sitnianskej a Tulskej, mal by sa dokončiť mládežnícky futbalový štadión a veľkou investíciou je aj rekonštrukcia zimného štadióna. Dôjde aj k revitalizácii celého priestoru plavárne a budúci rok sa bude niesť aj v duchu testov a príprav na EYOF 2022,“ vymenoval.

„Verím, že sa nám celú situáciu s pandémiou podarí zvládnuť. Myslím, že keby sme ako ľudia dodržali to najbazálnejšie, čo môžeme urobiť – rúška, odstupy dezinfekcia, je to naša najúčinnejšia rád,“ dodal primátor, ktorý by bol rad, keby sme po novom roku boli minimálne v oranžovej fáze a dokázali by sme sa tak čo najskôr priblížiť normálnemu životu, na ktorý sme boli zvyknutí predtým.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť aj aktuálne zábery zo stavby mládežníckeho futbalového štadióna v Radvani!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

V OBRAZOCH: V Bystrici vyrastá mládežnícky futbalový štadión
8
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM