Aktualizované Jakub Forgács Správy

Bystrica sa môže pochváliť NOVINKOU: Pokochajte sa 3D modelom mesta

3D model Banskej Bystrice obsahuje 56 000 objektov – budov, komínov i vikierov.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica sa môže pochváliť NOVINKOU: Pokochajte sa 3D modelom mesta
6
Galéria

Banská Bystrica sprístupňuje pre verejnosť virtuálny digitálny 3D model mesta pod Urpínom s možnosťou interaktívneho prístupu v rozsahu ako nikde inde na Slovensku. Dôverný obraz reality sa skladá z takmer 19 000 stavieb (56 000 objektov – budov, komínov, vikierov) a významným spôsobom pomôže pri  práci odborných útvarov mesta. Tie budú môcť všetky väčšie investičné akcie vkladať do vybraného územia, čím získajú reálny pohľad na to, ako by stavba v danom priestore vyzerala. Informovala o tom hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Aj detaily budov

„Virtuálna 3D mapa modeluje celé historické centrum Banskej Bystrice podrobne aj s grafickými detailmi budov (komíny, vikiere) a štruktúrou fasád. V ostatných mestských častiach, v intraviláne nájde užívateľ objekty s nižšou mierou detailu. Mapa zároveň dáva do popredia zeleň nachádzajúcu sa na mestských pozemkoch. Realistická podoba urbanizovaného priestoru pomôže pri práci stavebnému odboru, oddeleniu daní a poplatkov či odboru územného plánovania mesta,“ uviedla Marhefková.

„Veľa investičných akcií sa v súčasnosti dotýka najmä centrálnej mestskej zóny. Pri každom väčšom zámere žiadame projektantov, aby nám dokumentovali ako plánovaná výstavba do danej lokality zapadne a ako tam bude vyzerať z pohľadu obyvateľov. Vďaka digitálnej 3D mape mesta môžeme model takéhoto zámeru vložiť do priestoru, pootáčať si ho z rôznych pohľadov, zistiť riziká, analyzovať a vyhodnotiť vizuálnu kvalitu a pod.,“ vysvetľuje vedúci Odboru územného plánovania a architekta mesta Vladimír Letovanec.

Pomoc pri plánovaní projektov

Vedenie mesta sa pri ohlásení každého väčšieho projektu stretáva v diskusiách s podnetmi od obyvateľov, ktoré sa týkajú najmä dopadov na kvalitu života. Banskobystričanov, pochopiteľne, zaujíma, či im výstavba nezakryje existujúci výhľad a nebude im tieniť, a či nebude pôsobiť v porovnaní s ostatnými budovami mohutne.

„Vďaka 3D modelu mesta budeme môcť zistiť svetelné pomery, ale aj vhodnosť stavby v danej lokalite z estetického hľadiska. V praxi to znamená, že nastavíme, v akej forme nám budú projektanti a investori odovzdávať projekty na posúdenie, aby sme si ich vedeli vyhodnotiť v 3D priestore. V predstihu ich môžeme upozorniť na to, že stavba, ktorú plánujú v Banskej Bystrici realizovať pôsobí masívne a do daného územia sa v takom rozsahu nehodí. 3D model mesta nám dáva jedinečné možnosti okrem stavieb simulovať napríklad aj zátopové zóny v prípade, že by nastala povodeň,” dopĺňa primátor Ján Nosko.

„Vytvorenie 3D modelu Banskej Bystrice po verejnom obstarávaní predstavuje sumu cca 29 000 eur. V Európe a vo svete ešte stále nie je poskytnutie 3D smart virtuálneho modelu mesta, a v ňom vložených informácii o stavebných zámeroch prostredníctvom webovej aplikácie svojim obyvateľom, bežné,“ doplnila Marhefková.

3D model Banskej Bystrice si môžete pozrieť TU, ale aj v priloženej videoukážke!

Zdroj: Facebook
V OBRAZOCH: Mesto zverejnilo virtuálny digitálny 3D model Banskej Bystrice
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM