Rozdielne jazyky, rozdielna mentalita. Toto badať medzi žiakmi na bystrickom gymnáziu
Mentalita žiakov čínskej a španielskej sekcie GMK v Bystrici je iná. V čom vidno hlavné rozdiely?
Učitelia na bilingválnom španielskom a čínskom Gymnáziu Mikuláša Kováča (GMK) v Banskej Bystrici cítia rozdiel medzi študentmi čínskej a španielskej sekcie. Sú to dve rozdielne kultúry a mentality. Žiaci, ktorí ich počas štúdia stále viac „nasávajú“, im prispôsobujú i svoje správanie.
„Je to citeľné, ako to na nich vplýva. Študenti španielskej sekcie predsa len inklinujú k južanskej kultúre, sú viac emotívnejší, temperamentnejší, presne, aká je mentalita krajiny, v jazyku ktorej študujú. Žiaci z čínskej sekcie sú zasa skôr metodickejší a hĺbavejší. Vidím to na písomkách, keď majú napísať beletrizovaný životopis, kde treba vymýšľať a umelecký štýl zvládnu lepšie Španieli, ale keď treba napísať nejakú strohú správu o činnosti alebo podobný referát, to lepšie napíšu Číňania,“ konštatovala riaditeľka GMK Alena Paulová.
Pedagogický zbor je medzinárodný a porady v tejto škole nepatria k jednoduchým. „My sme taká internacionálna komunita, polovica zboru sú zahraniční. Takže, keď máme poradu, jeden prekladá Španielom, druhý Číňanom a Slováci čakajú, kým sa to všetko preloží,“ hovorí s úsmevom riaditeľka GMK.
V škole majú sedem kvalifikovaných španielskych a štyroch čínskych lektorov. So žiakmi majú takmer priateľský vzťah, ktorému však dominuje patričná úcta a rešpekt.
Na GMK sa v súčasnosti hlásia už deti ich absolventov, dokonca niektorí sa vrátili ako pedagógovia a bežne tam študujú aj súrodenci. Okrem vzdelávania jazykov a predmetov v nich, škola študentom približuje i zaujímavé reálie oboch krajín.
Podľa pedagóga Igora Telepčáka, Slováka, ktorý na GMK vyučuje čínštinu, žiakov do návštev krúžkov Čínsky klub a Čínska čajovňa nútiť nemusia. Nacvičujú v nich piesne či tanečné choreografie, premietajú filmy. Čínsky lektor ich dokonca zobral aj do čínskej reštaurácie v Banskej Bystrici, kde sa dozvedeli podrobnosti o jednotlivých jedlách, ako sa pripravujú a v kuchyni si mohli vyskúšať, ako sa robia čínske špeciality.
Foto: ilustračné