Regionálne špeciality na tanieri: Ktoré je najobľúbenejšie jedlo z Novohradu?
Novohrad je regiónom gastronomických pokladov. Ponúka jedlá starých mám, ktoré dodnes tvoria súčasť jedálnička v mnohých obciach.
Iný kraj, iný mrav, ale aj odlišná gastronómia. Každý kút Slovenska disponuje receptami, ktoré sú charakteristické pre danú oblasť. Tak je to aj u nás v okolí Lučenca. Novohrad ponúka tradičné jedlá, ktoré varili ešte naše staré mamy a mnohé „mestské“ deti ich poznajú najmä z prázdnin na dedine.
Rokmi overené pochúťky by nemali len tak upadnúť do zabudnutia, hoci už dnes mnohé reštaurácie inovujú tradičné recepty v modernom a zdravšom prevedení.
Pre Novohrad boli typické osúchy nasladko či naslano, jedlá sklárov s názvami ako Sklárske mäso s haluškami, typické polievky cícerová, medveďovica, točňa. Do polievky sa používal bôb, huby, kapusta či cícer. Obľúbenou je halušková polievka.
Sýte jedlá sa varili pre chlapov, ktorí pracovali v hutách, baniach alebo pri ťažbe dreva. Ale nájdeme tu aj fučku nasladko či koláče z jabĺk alebo Sódovníky či Podlesníky.
Ktorá dobrota Novohradu je vášmu srdcu najbližšie? Zapojte sa do nášho hľadania aj vy a napíšte nám do stredy 31. júla 2019 svoje najobľúbenejšie jedlo, ktoré pochádza z nášho regiónu. Môžete tak urobiť:
- v komentári na našej facebookej stránke pod týmto príspevkom
- e-mailom na lucenec@global24.sk
- alebo v komentári priamo pod týmto článkom.
Z vašich odpovedí vyberieme najviac frekventované jedlá, ktoré pochádzajú z nášho regiónu. Následne spustíme na našom portáli hlasovanie, v ktorom budete môcť za jednotlivé špeciality zahlasovať. Inšpirujte sa galériou jedál, ktoré v rôznych obmenách nájdete naprieč každým krajom Slovenska.
Ilustračné foto, TASR