Tradičná špecialita z nášho regiónu: Ukuchtite si doma vlastnú veľkonočnú hrudku
K veľkonočným sviatkom okrem predchádzajúceho pôstu neodmysliteľne patrí aj dobré jedlo. V našom regióne sa zachovalo hneď niekoľko tradičných receptov, ktoré sa na tieto dni pripravujú už od nepamäti.
Pani Anna (64) z Lučenca už pravidelne na Veľkú noc chystá rovnaké menu. „Na Zelený štvrtok sme vždy mávali šťaveľový prívarok, alebo inak povedané šóšku. Na Veľký piatok sme pôstili. Jedli sme len raz za deň a aj to len bezmäsité jedlo, napríklad halušky s kapustou,“ prezradila.
Na Bielu sobotu sa u nich robieva veľkončná hrudka. „Bez toho by sa nám Veľká noc nerátala. Hrudka nemôže chýbať na našom veľkonočnom stole,“ dodala.
Veľkonočná hrudka
Prísady:
- 10 ks surové vajcia
- 1 l plnotučné mlieko
- 2 kl vegeta alebo soľ
- ½ kl mleté čierne korenie
Postup:
Do studeného mlieka pridáme rozšľahané vajcia a vegetu. Na miernom ohni privedieme do varu a miešame dovtedy, kým sa tekutá zmes nezmení na hrudkovitú hmotu. Zmes opatrne precedíme cez gázu, vzniknutú hmotu zaviažeme a zavesenú ju necháme 4 – 5 hodín vychladnúť. Servírujeme spolu s domácou údenou šunkou a chrenom.
Foto: ilustračné