Samospráva

Rast miezd pracovníkov a opravy ciest: Aj taký bol prvý rok úradovania Luntera

Rekonštrukcie ciest, opravy budov či zvyšovanie platov najmenej zarábajúcim zamestnancom v krajských inštitúciách - aj to boli priority Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v roku 2018.

Ilustračný obrázok k článku Rast miezd pracovníkov a opravy ciest: Aj taký bol prvý rok úradovania Luntera
Zdroj: TASR

Navyše, kraj sa postupne dostáva z izolácie, v ktorej bol uplynulé roky a otvára sa medzinárodnej spolupráci. Vyplýva to z vyjadrení Marcely Glevickej, vedúcej oddelenia styku s verejnosťou Úradu BBSK.

„V prvom funkčnom roku župana Jána Luntera sa podarilo opraviť približne 100 kilometrov ciest. Napríklad viac ako 18,2 kilometra ciest v okrese Lučenec na 16 úsekoch sa dočkalo nového asfaltového povrchu. V okresoch Zvolen a Revúca bola položená nová vozovka na ďalších 7,7 kilometroch. Opravovali sa cesty v dĺžke asi 60 kilometrov v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Banská Štiavnica, Žarnovica a Žiar nad Hronom. Projektujú sa úseky v dĺžke 95,3 kilometra v okresoch Lučenec, Veľký Krtíš, Brezno a Poltár, úseky ako Vígľaš – Dolná Strehová, Vígľaš – Červeňany alebo Pôtor – Rákoš, tiež úseky Brezno – Sihla a Kokava nad Rimavicou. Ešte pred zimnou sezónou sa podarilo urobiť lepšiu cestu pre ľudí, ktorí sa presúvajú v okolí Chopku z obce Bystrá cez atraktívnu rekreačnú oblasť Tále pod Nízke Tatry,“ zrekapitulovala Glevická s tým, že opravy ciest sú prioritou kraja a ten plánuje do dvoch rokov zrekonštruovať 300 kilometrov ciest a minimálne 120 mostov.

Nové vedenie kraja sa v prvý rok svojho úradovania pustilo tiež do viacerých opráv krajských budov, ktoré boli v havarijnom stave. Poslanci odsúhlasili investičné zámery na najnutnejšie opravy vo viac ako 50 zariadeniach v správe BBSK.

„Objekt gymnázia na sídlisku Sekier vo Zvolene bol opustený od roku 2014, kedy sa zrušilo gymnázium a odvtedy chátral. Kraj spustil projekt revitalizácie spolu s občanmi, s ktorými rozhodne o tom, aká bude nová funkcia budovy po rekonštrukcii. Vďaka prvej fáze revitalizácie tam funguje telocvičňa pre verejnosť. Rekonštrukcie sa dočká historická fasáda Thurzovho domu v Banskej Bystrici. Systematická obnova pamiatok sa začala už v tomto roku. Rekonštrukciou prešiel Tihányiovský kaštieľ v banskobystrickej Radvani. V Lučenci kraj prispel na opravu historickej budovy Novohradského múzea a galérie a tiež Novohradskej knižnice postavenej v roku 1932,“ konštatovala Glevická.

Vedenie BBSK sa sústredilo v tomto roku i na zamestnancov pracujúcich v organizáciách zriadených samosprávnym krajom. Od tohto roka zarábajú viac a podľa Glevickej si najviac polepšili tí, ktorí dostávali najmenej.

„Až 1600 zamestnancov sa blížilo svojimi zárobkami k hranici minimálnej mzdy. Kraj uznesením garantoval, že nikto v organizáciách krajských inštitúcií nebude zarábať menej ako 580 eur,“ zdôraznila Glevická.

Pripomenula tiež, že BBSK sa postupne dostáva z izolácie. Kraj v tomto roku navštívilo osem veľvyslancov a ďalšie významné zahraničné návštevy.

„Župan Ján Lunter absolvoval viac ako desiatku stretnutí v Bruseli i na úrade. BBSK spolupracuje s Novohradskou župou v Maďarsku. Chce obnoviť cezhraničné autobusové spojenie so Šalgotarjánom. Už prebiehajú projekty z programu INTERREG, vďaka ktorým sa obnovia dva nové mosty vo Vrbovke a Ipeľskom predmostí. Otvárame sa medzinárodnej spolupráci a dostávame z izolácie, v ktorej sme sa štyri roky nachádzali. V združení predsedov vyšších územných celkov SK8 má opäť svojho zástupcu aj BBSK. Ján Lunter bol zvolený za jeho podpredsedu,“ dodala Glevická.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM