Správy

Lunter a Jurinová sa zhodli. Takto chcú obstarať služby vo verejnej doprave

Žilinský samosprávny kraj a Banskobystrický samosprávny kraj chcú obstarať služby vo verejnej doprave cez súťaže, nie cez dodatky.

Ilustračný obrázok k článku Lunter a Jurinová sa zhodli. Takto chcú obstarať služby vo verejnej doprave
Zdroj: TASR

Obstarávanie služieb v prímestskej autobusovej doprave nevedie cez dodatky a predĺženia platných zmlúv, ale cez riadne súťaže. Na spoločnom rokovaní na pôde Úradu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) v Žiline sa na tom zhodli predsedníčka ŽSK Erika Jurinová a predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter.

Zástupcovia ŽSK a BBSK sa podľa nich zhodli na právnom stanovisku, že predlžovanie platnosti zmlúv s dopravcami prostredníctvom dodatkov je v príkrom rozpore so zákonom. Predovšetkým s nariadením Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1370/2007 o službách vo verejnom záujme v železničnej a cestnej osobnej doprave.

„ŽSK si uvedomuje, že jedinou cestou je riadna súťaž, ktorej výsledok musí byť čo najhospodárnejší a v súlade so zákonom. Už od nástupu nového vedenia pracuje expertná skupina, zložená z právnikov a odborníkov na dopravu a verejné obstarávanie. Pripravuje podmienky pre veľký tender na poskytovanie služieb prímestskej autobusovej dopravy vo verejnom záujme,“ povedala Jurinová.

BBSK sa podľa Luntera nachádza v časovej tiesni, pretože platnosť zmlúv s dopravcami sa končí 31. decembra 2018 a nezostáva mu dostatok času na vykonanie verejného obstarávania, na základe ktorého mohol uzatvoriť štandardné nové zmluvy s platnosťou na desať rokov. „V situácii, keď sa platnosť súčasných zmlúv končí o menej než dva mesiace, je pre BBSK jedinou legálnou možnosťou využiť núdzové opatrenia podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) 1370/2007. To znamená zabezpečiť dopravu prostredníctvom krátkodobých zmlúv s maximálnou platnosťou na dva roky a okamžite začať pripravovať transparentné verejné obstarávanie,“ uviedol Lunter.

Doplnil, že BBSK ešte v septembri oslovil súčasných poskytovateľov verejnej dopravy v kraji s ponukou na uzatvorenie nových legálnych zmlúv na dva roky. „Zároveň zverejnil výzvu na predkladanie ponúk pre všetkých dopravcov. V súčasnosti priebežne rokujeme so všetkými záujemcami, ktorí prejavili záujem poskytovať dopravu v BBSK od 1. januára 2019,“ dodal predseda BBSK.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM