Jakub Forgács Správy

Raši o organizátoroch EYOF 2021: Zachránili SR pred medzinárodnou blamážou

Do mesta pod Urpínom a okolia zavíta okolo 3500 športovcov do 18 rokov z celej Európy a prídu aj ďalšie tisíce ľudí, či už tréneri, rodičia, fanúšikovia alebo návštevníci.

Ilustračný obrázok k článku Raši o organizátoroch EYOF 2021: Zachránili SR pred medzinárodnou blamážou
4
Galéria
Zdroj: TASR

Banská Bystrica, ako aj ďalšie mestá Zvolen, Žiar nad Hronom či Brezno, ktoré sa v roku 2021 budú podieľať na organizácii najväčšieho multišportového podujatia na Slovensku, ktorým je Európsky olympijský festival mládeže (EYOF), zachránili SR pred veľkou medzinárodnou blamážou a hanbou. Konštatoval to vo štvrtok v Banskej Bystrici podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD).

„EYOF je jedným z najvýznamnejších európskych podujatí a najväčšie multišportové olympijské podujatie, aké sa v celej histórii Slovenska bude organizovať. Právo usporiadať ho získali Košice, no v marci tohto roku sa organizácie vzdali. Šestnásty ročník EYOF sa preto o dva roky uskutoční v Banskej Bystrici. Na prípravu má necelé dva roky,“ zdôraznil Raši s tým, že je viac ako pravdepodobné, že v ďalších rokoch sa na Slovensku nič podobné nezopakuje.

Do mesta pod Urpínom a okolia zavíta okolo 3500 športovcov do 18 rokov z celej Európy a prídu aj ďalšie tisíce ľudí, či už tréneri, rodičia, fanúšikovia alebo návštevníci.

Vláda na stredajšom (21. 8.) zasadnutí schválila pre Banskú Bystricu 12 miliónov eur na organizačné zabezpečenie festivalu a ďalších 11 miliónov eur na výstavbu a rekonštrukciu existujúcej športovej infraštruktúry.

„EYOF bude financovaný najmä z rozpočtu vlády, účastníckych poplatkov a príspevku Európskej komisie, ako som v minulosti deklaroval. Výbornou správou pre Banskú Bystricu sú i financie na rekonštrukciu a výstavbu športovej infraštruktúry. Vďaka tomu nebude samospráva musieť v budúcnosti investovať do niektorých športovísk zo svojho rozpočtu a zostane nám tak viac na iné oblasti, ako doprava, školstvo, sociálne veci. Verím, že prostredníctvom tohto športového podujatia pozitívne odprezentujeme Slovensko pred celou Európou,“ zdôraznil banskobystrický primátor Ján Nosko s tým, že termíny sú síce šibeničné, ale dajú sa stihnúť.

Na výstavbu novej multifunkčnej haly na Mičinskej ceste má ísť vládnych 6,7 milióna eur a ďalšie štyri milióny budú z mestského rozpočtu. Zvyšok peňazí od vlády sa použije na rekonštrukcie súčasných športovísk a areálov ako zimný štadión či mestská plaváreň.

„Cítime podporu všetkých zainteresovaných strán, mesta Banská Bystrica, Banskobystrického samosprávneho kraja, univerzít a okolitých miest, organizácií a športovej verejnosti. Organizačný tím pracuje na všetkých úlohách tak, aby sme podujatie o necelé dva roky dôstojne zvládli,“ dodal riaditeľ organizačného výboru EYOF 2021 Peter Korčok.

Predstavili logo EYOF 2021 v Banskej Bystrici
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM