Jakub Forgács Správy Samospráva

Vláda schválila milióny eur na EYOF 2021. Na čo budú použité?

Šestnásty ročník Európskeho festivalu mládeže sa o 2 roky uskutoční v Bystrici. Vláda schválila pre mesto 11 mil. na výstavbu a rekonštrukciu športovej infraštruktúry a 12 mil. eur na organizačné zabezpečenie festivalu.

Ilustračný obrázok k článku Vláda schválila milióny eur na EYOF 2021. Na čo budú použité?
4
Galéria

Európsky olympijský festival mládeže je jedným z najvýznamnejších európskych športových podujatí na športovej úrovni majstrovstiev Európy juniorov, a je to tiež najväčšie multišportové podujatie, ktoré sa v celej histórii Slovensku bude organizovať. Informovala o tom Dominika Mojžišová, hovorkyňa primátora mesta

Právo organizovať EYOF 2021 získalo mesto Košice, no v marci tohto roku sa organizácie vzdalo. Šestnásty ročník Európskeho festivalu mládeže sa preto o dva roky uskutoční v Banskej Bystrici. „Rovnako ako pôvodne Košiciam, vláda na svojom včerajšom zasadnutí schválila pre Banskú Bystricu 11 mil. eur na výstavbu a rekonštrukciu športovej infraštruktúry a 12 mil. eur na organizačné zabezpečenie festivalu,“ pokračoval Mojžišová.

„Košiciam vláda vyčlenila prostriedky na športovú infraštruktúru už v roku 2017, konkrétne na výstavbu multifunkčného športového komplexu Národného tenisového centra. Bohužiaľ Košice sa organizácie EYOF vzdali, a pred organizátormi tu v Banskej Bystrici je preto veľká výzva, aby výstavbu a rekonštrukciu športovej infraštruktúry aj prípravu samotného podujatia stihli v skrátenom čase. Vláda tiež podporila organizáciu podujatia, tak ako sme deklarovali, čiastkou 12 miliónov eur. Držím Banskej Bystrici palce, aby reprezentovala Slovensko pred medzinárodnou športovou verejnosťou na čo najvyššej úrovni,“ hovorí podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši.

„Prostriedky na organizáciu podujatia budú poskytnuté neziskovej organizácii Európsky olympijský festival mládeže Banská Bystrica 2021, n. o., ktorú na tento účel zriadila banskobystrická samospráva. V roku 2019 to bude pol mil. eur, budúci rok 6 mil. eur a v rok konania 5,5 mil. eur,“ uviedla ďalej Mojžišová.

„Cítime podporu všetkých zainteresovaných strán, mesta Banská Bystrica, BBSK, univerzít, ako aj okolitým miest, organizácií či športovej verejnosti. Organizačný tím pracuje na všetkých úlohách, tak aby sme podujatie o necelé dva roky dôstojne zvládli,“ hovorí riaditeľ organizačného výboru letného EYOF 2021 Peter Korčok.

Investičné prostriedky vo výške 11 mil. eur, ktoré boli vládou schválené pre mesto Banská Bystrica a mestskú akciovú spoločnosť MBB, a. s., budú podľa slov Mojžišovej využité na projektovú prípravu, vybudovanie a vybavenie novej športovej infraštruktúry vrátane príslušenstva, revitalizáciu, modernizáciu, rekonštrukciu a vybavenie existujúcich športovísk a ich areálov. „Tento rok bude MBB poskytnutých 150 tis. eur a o rok 4,15 mil. eur. Samospráva bude mať v roku 2020 zo štátneho rozpočtu k dispozícii 6,7 mil. eur,“ doplnila.

„Som rád, že EYOF bude financovaný najmä z rozpočtu vlády, účastníckych poplatkov a príspevku Európskej komisie, ako som v minulosti deklaroval. Výbornou správou pre celú Banskú Bystricu sú aj financie na rekonštrukciu a výstavbu športovej infraštruktúry v meste. Vďaka tomu nebude samospráva musieť v budúcnosti investovať do niektorých športovísk z rozpočtu mesta, a zostane nám tak viac na iné oblasti, ako je napríklad doprava, školstvo a sociálne veci. Verím, že prostredníctvom tohto športového podujatia pozitívne odprezentujeme Slovensko pred celou Európou,“ hovorí primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko.

Predstavili logo EYOF 2021 v Banskej Bystrici
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM