Šport Správy

Predstavili logo EYOF 2021 v Banskej Bystrici: Organizátori podpísali memorandum

Mesto pod Urpínom bude v roku 2021 hostiť vrcholné európske športové podujatie pre mládež – XVI. letný Európsky olympijský festival mládeže (EYOF).

Zdroj: Dnes24.sk

Spečatili to vo štvrtok v Banskej Bystrici podpisom Memoranda o spolupráci a podpore podujatia EYOF 2021 Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV), primátori miest Banská Bystrica, Zvolen, Brezno, Žiar nad Hronom, predseda Banskobystrického samosprávneho kraja, Vojenské športové centrum Dukla Banská Bystrica a Univerzita Mateja Bela. Prípravy na prestížne podujatie spájajú celý región. Verejnosť už pozná i jeho logo.

Multišportové podujatie pre mladých európskych športovcov vo veku 14 až 18 rokov píše svoju históriu už od roku 1991. Banská Bystrica, ktorá bola v roku 2017 Európskym mestom športu, je v poradí 16. mestom, ktoré ho usporiada.

„Urobíme všetko pre to, aby letný EYOF 2021 bol výnimočným športovým sviatkom nielen pre športovcov samotných, ale pre celú športovú verejnosť, ktorá naše mesto navštívi počas olympijského festivalu,“ konštatoval banskobystrický primátor Ján Nosko.

„SOŠV našiel v zástupcoch mesta Banská Bystrica a celého regiónu silných partnerov, ktorí majú odvahu a chuť pripraviť letný EYOF 2021. Významným spôsobom pritiahne nielen mediálnu pozornosť, ale pozornosť širokej verejnosti doma a v okolitých krajinách. Investície súvisiace s prípravou športovísk na podujatie obohatia banskobystrický región,“ zdôraznil prezident SOŠV Anton Siekel.

Podľa neho času je málo a práce veľa, ale všetci sa môžu oprieť o skúsenosti ľudí zo SOŠV a dôležitý je najmä veľký záujem ľudí z regiónu usporiadať také podujatie. Nepochybuje o tom, že bude „excelentné, prípadne vynikajúce alebo výborné“. Žiadne zlyhanie nepripúšťa.

Na čele organizačného výboru stojí šéf Slovenského atletického zväzu a zároveň viceprezident SOŠV pre športy Peter Korčok. Je zodpovedný za prípravu tohto medzinárodného športového sviatku na Slovensku.

„Nasledujúce dva roky sa plne sústredíme na dobudovanie športovísk a ubytovacích kapacít približne pre 3600 športovcov a členov ich sprievodu z 50 európskych krajín. V zástupcoch mesta Banská Bystrica a v spolupracujúcich samosprávach vidím silnú podporu pre túto myšlienku,“ reagoval Korčok.

EYOF si vyžiada investície najmä do športovej infraštruktúry pod Urpínom. Mesto aj napriek „šibeničnému termínu“ plánuje vybudovať multifunkčnú športovú halu, na ktorú už mestské zastupiteľstvo vyčlenilo z rozpočtu štyri milióny eur.

„Budeme žiadať od vlády zdroje nielen na organizáciu podujatia, ale i na dobudovanie infraštruktúry. Prioritne nám ide o zimný štadión, kde sa môže konať ktorýkoľvek zo športov, a plaváreň na Štiavničkách. Budeme sa teda uchádzať o zdroje od vlády, Európskej komisie, oslovíme sponzorov. Celkový rozpočet EYOF 2021 odhadujeme na úrovni 14 až 15 miliónov eur,“ zhrnul Nosko.

Predstavili logo EYOF 2021 v Banskej Bystrici
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM