Jakub Forgács Kultúra

Pustý hrad zažije KRÁĽOVSKÚ svadbu: DOBRODRUHOM sa naskytne aj jedinečný zážitok

Program tento rok obohatí aj živý šach, chýbať nebudú divadelné vystúpenia, tvorivé dielne či kúzelný stánok alchymistu.

Ilustračný obrázok k článku Pustý hrad zažije KRÁĽOVSKÚ svadbu: DOBRODRUHOM sa naskytne aj jedinečný zážitok
11
Galéria
Zdroj: Banskobystrický kraj Turizmus

Konštancia, dcéra kráľa Bela IV. si na Pustom hrade vo Zvolene zobrala Leva, syna haličského kniežaťa Danila. Naozaj sa tak stalo v roku 1247 a udeje sa tak opäť aj toto leto, konkrétne poslednú prázdninovú sobotu, 26. augusta. Informovala o tom Zuzana Jóbová z Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus.

Oživenie stredovekého príbehu

Zámerom organizátorov je znovu oživiť príbeh, ktorý sa na tomto mieste v minulosti odohral. Súčasťou podujatia bude nielen samotná rekonštrukcia tejto významnej historickej udalosti, ktorá mala veľký vplyv na geopolitický vývoj v Európe, ale aj bohatý celodenný program, ktorý umožní návštevníkom dotknúť sa stredoveku rôznymi spôsobmi.

„Koniec letných prázdnin sa bude opäť niesť v znamení veľkolepej kráľovskej svadby na zvolenskom dolnom Pustom hrade. Už tradične oživíme samotnú svadbu so zábavou, aká na kráľovský dvor patrí. Program tento rok obohatí aj živý šach, chýbať nebudú divadelné vystúpenia, tvorivé dielne a ja osobne sa veľmi teším aj na kúzelný stánok alchymistu,“ povedal Jiří Pěč z oblastnej organizácie cestovného ruchu Stredné Slovensko, ktorá spolu s krajskou organizáciou cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus podujatie už štvrtým rokom organizuje.

Na príprave programu sa bude podľa slov Jóbovej aj tento rok podieľať takmer stovka priaznivcov stredoveku, združených v rôznych rytierskych, šermiarskych a historických spolkoch, naprieč celým Slovenskom a v Česku. Pod vedením rytierov Vir Fortis zo Zvolena pripravia pre návštevníkov množstvo vystúpení počas celého dňa. Návštevníci si tak budú môcť užiť na hrade pravú stredovekú atmosféru a to práve vďaka tomu, že sa na hrad zídu ľudia, pre ktorých je stredovek určitým spôsobom životným štýlom.

Viac o jedinečnom zážitku a vstupnom sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Kráľovská svadba na Pustom hrade
11
Galéria
Zdroj: Banskobystrický kraj Turizmus
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM