Jakub Forgács Rôzne

Prisťahovalci do nášho mesta otvorene: 7 dôvodov, prečo sme sa rozhodli prísť bývať do Bystrice

Ľudia sa už od pradávna premiestňujú z jedného miesta na druhé. V minulosti sa národ sťahoval najmä za prácou, dnes je situácia trochu odlišná. A dôvody migrácie tak môžu byť všakovaké. Prečo ľudia zmenili svoje bydlisko a prisťahovali sa do Banskej Bystrice? Zisťovali sme to priamo od nich.

Ilustračný obrázok k článku Prisťahovalci do nášho mesta otvorene: 7 dôvodov, prečo sme sa rozhodli prísť bývať do Bystrice
12
Galéria
Zdroj: TASR

Okolitá príroda

Banská Bystrica je situovaná v jednej z najkrajších oblastí na Slovensku a o kráse jej okolitej prírody spieva dokonca aj známy pesničkár Honza Nedvěd. Aj to je dôvod, prečo sem prichádzajú ľudia z iných miest. „Milujem prírodu a nedokázala by som si predstaviť život v nejakom veľkomeste. Hoci som rodená Bratislavčanka, príchod do Banskej Bystrice neľutujem. Možno za menej peňazí, ale stojí mi to za to," povedala Andrea (26).

Všetko na jednom mieste

Hoci je Banská Bystrica srdcom Slovenska, so svojimi približne 80 000 obyvateľmi nie je až tak veľká a všetky potrebné obchody, úrady a inštitúcie tu nájdete. Dalo by sa povedať, že v pod Urpínom je všetko dôležité na jednom mieste. "Bývala som v neďalekom Brezne, ale za prácou a aj pre rôzne papierovačky som musela dochádzať a nakoniec som si tu našla priateľa. Dlho som neváhala a prisťahovala som sa. Teraz som šťastná, že spolu bývame v Bystrici. Nemám to ani ďaleko domov za rodičmi. Vlastne, všade to mám na skok,“ odpovedala Jana.

Práca

Áno, aj to je možné. Dokonca najviac ľudí odpovedalo, že sa do Banskej Bystrice presťahovali práve kvôli práci. Našli ju buď priamo v meste alebo v blízkom okolí. „Viem, že mnohí Banskobystričania majú problémy, nájsť si prácu, ale u nás na juhu to bolo ešte horšie. Možností je tam málo a ak sú, tak také, že sa z nich len ťažko dá vyžiť,“ priznal Peter (28) z Poltára.

Väčší pokoj

Pokiaľ chcete v Banskej Bystrici vypnúť, máte kopec možností. Či už si sadnúť len tak, na lavičku v parku alebo do nejakého z podnikov. Vo všeobecnosti tu vládne určite menší ruch ako v iných veľkých mestách. „Pokoj… Ten mi v Prahe chýbal. Všade zápchy, ľudia sa hnali ulicami. Hoci ani v Banskej Bystrici to nie je vždy ideálne, je to minimálne o niekoľko tried lepšie,“ priznala Zuzka (32), ktorá si pod Urpínom našla manžela.

Miesta na prechádzky

Ak máte radi prechádzky či turistiku, iste oceníte práve Banskú Bystricu a jej okolie. „Keďže pracujem z domu, nie som závislý od toho, kde práve žijem. Po niekoľkohodinovej práci na počítači mi však pohyb padne dobre a v našom meste si ho viem skutočne vychutnať,“ priznal Andrej (27), ktorý predtým dlhé roky žil v hlavnom meste.

Volanie domova

Túžba po domove je tiež dôvodom, prečo ľudia menia svoje bydlisko. Niekto bez svojej rodiny či známych jednoducho nedokáže žiť. „Roky som žil v zahraničí, mal som dobrú prácu aj plat. Nič mi v podstate nechýbalo, okrem jednej zásadnej veci. A to bolo odlúčenie od rodiny,“ uviedol jeden z dôvodov Andrej, ktorý sa nakoniec rozhodol, vrátiť domov. Už dva roky pracuje v Banskej Bystrici a ako sám hovorí, je tu šťastný.

Ženy

Veru, druhým z najčastejších dôvodov, ktorý uvádzali naši respondenti, boli práve ženy. Tie z Banskej Bystrice a jej blízkeho okolia si dokázali svojich nastávajúcich pritiahnuť k sebe, pod Urpín, kde si založili rodinu. „Už na vysokej škole mi padla do oka a vôbec neľutujem, že som kvôli nej odišiel žiť stovky kilometrov ďaleko,“ priznal Roman (28), pôvodne Nitran, no už pár rokov hrdý Banskobystričan.

Čítajte tiež:

Bystričania žijúci mimo svojho rodného mesta: 10 vecí, na ktoré sa najviac tešíme po návrate domov!

Bystričania pôsobiaci v hlavnom meste bez servítky: Tieto veci nám v Bystrici v porovnaní s Bratislavou najviac chýbajú!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Krásy jarnej Bystrice z vtáčej perspektívy
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM