Jakub Forgács Rôzne

Bystričania žijúci mimo svojho rodného mesta: 10 vecí, na ktoré sa najviac tešíme po návrate domov!

Je ich rodným mestom, no napokon to osud zariadil tak, že žijú niekde inde. Na Banskú Bystricu však nezanevreli a časom si ešte viac uvedomujú, aké veci späté práve s našim mestom im chýbajú. Na čo sa teda Bystričania žijúci mimo svojho pôvodného domova tešia najviac, keď sa sem vracajú?

Ilustračný obrázok k článku Bystričania žijúci mimo svojho rodného mesta: 10 vecí, na ktoré sa najviac tešíme po návrate domov!
Zdroj: Dnes24.sk

Námestie SNP

Srdcom každého mesta je hlavné námestie, ktoré býva obľúbeným miestom stretávania sa a trávenia času jeho obyvateľov. Nejeden Bystričan musí súhlasiť, že práve to naše bystrické je vskutku nádherné. „Prechádzky po námestí s priateľmi či posedenie v niektorom z podnikov v centre, na ne sa teším vždy, keď prídem späť domov,“ povedal Andrej, ktorý býva mimo mesta a za rodinou chodí len výnimočne, na sviatky.

Vianočné trhy

Blíži sa čas Vianoc a to je aj časom, kedy sa naši blízki vracajú domov, aby prežili sviatky s rodinou. K tomu však nepochybne patria aj vianočné trhy. Tie sa tento rok pod Urpínom začali už v novembri. „Asi najradšej mám vianočnú atmosféru v centre mesta. Vôňa punču, klobások a rozhovory s priateľmi. V Banskej Bystrici sú o čosi komornejšie ako vo veľkomestách a to mám na nich najradšej,“ doplnil Andrej.

Cyklistika v prírode

Hoci samotná Banská Bystrica nie je na cyklotrasy veľmi bohatá, v jej okolí ich nájdeme hneď niekoľko. A čo je najdôležitejšie, neprechádzajú rušnými ulicami, ale krásnou prírodou od Šturca, cez Donovaly, až po Brusno. „Pokiaľ to počasie dovolí, po Bratislave jazdím na bicykli, ale chýba tomu ten čerstvý vzduch a príroda, akú nájdem práve doma,“ povedal Matej (29), ktorý po skončení vysokej školy zostal žiť v našom hlavnom meste.

MHD

Pre niekoho je to obyčajná cesta autobusom či trolejbusom, no pokiaľ bývate vo veľkomeste, dokážete si vážiť aj mestskú hromadnú dopravu, akú máme pod Urpínom. Svoje by tom mohla rozprávať aj Zuzka, ktorá študuje v Bratislave. „Keď sa chcem niekam dostať, musím vyraziť v dostatočnom predstihu. Navyše, od zavedenia nového systému integrovanej dopravy v tom mám stále trochu guláš. MHD v Banskej Bystrici je zrozumiteľná a skoro všade sa dostanete bez prestupu,“ vysvetlila.

Urpín

Synonymický výraz „mesto pod Urpínom“ dostala Banská Bystrica práve vďaka tomuto vrchu. Je pomerne nízky (510 m.n.m.), napriek tomu je nemožné, predstaviť si pohľad z nášho mesta bez tejto dominanty. „Je to miesto, z ktorého máte Banskú Bystricu ako na dlani. Či v zime alebo v lete, vždy, keď som doma, si rada vyjdem na Urpín, aby som sa pokochala krásou Bystrice,“ prezradila Andrea (22), ktorá študuje v Bratislave.

Hudobné kluby

Miest, kde môžete ísť za zábavou, nájdete snáď v každom meste niekoľko. Napriek tomu, Banská Bystrica dokáže svojimi unikátnymi hudobnými klubmi zaujať. „Klub 77, Záhrada – Centrum nezávislej kultúry alebo Ministry of Fun sú podľa mňa jedinečné, ponúkajú pestrý výber kapiel či DJov a podobné tu v Košiciach nájdem len ťažko. Hoci aj tu sa viem zabaviť, doma si to užívam oveľa viac,“ povedal Peter (25).

Hron

V Banskej Bystrici máme krásnu prírodu a vychutnať si ju môžeme kedykoľvek. Priamo cez naše mesto preteká rieka Hron, ktorá je vhodným miesto na príjemnú prechádzku kedykoľvek počas roka. „Hron nezameniteľne patrí k Banskej Bystrici, je to doslova tepna nášho mesta a aj cezpoľní sa vďaka nemu môžu skvelo zorientovať. Rád som sa pri ňom prešiel, teraz mi celkom chýba,“ zaspomínal si v Trnave študujúci Roman (22).

Hokej

Klub HC' 05 iClinic Banská Bystrica patrí medzi najlepšie hokejové tímy a to nielen tohtoročnej sezóny. Verní fanúšikovia spomedzi Banskobystričanov sú dnes aj v zahraničí a odtiaľ pevne držia palce našim chlapcom. Niekedy, keď sa vracajú domov, nevynechajú ani fandenie naživo. „Baranom fandím, aj keď nemôžem prísť priamo na zápas. Pokiaľ mi to však pracovné povinnosti dovolia, nevynechám ani jedno stretnutie,“ povedal Peter, ktorý pracuje v Prahe.

Radvanský jarmok

Jedinečný jarmok zapísaný do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska, Radvanský jarmok, každoročne zaplní ulice centra Banskej Bystrice. Na remeselné stánky, kolotoče či nezameniteľnú atmosféru nezabúdajú ani Bystričania, ktorí už pod Urpínom nežijú. „Jarmok je akcia, ktorá má špeciálne čaro a keď som bol mladší, nevynechal som ani jeden. Teraz mi to už časovo nevychádza až tak dobre, no nezabúdam,“ pokračoval Peter.

Pamätník SNP

Na Horehroní vypukla 29. augusta 1944 najväčšia vzbura proti nacistom. Centrom Slovenského národného povstania bola práve Banská Bystrica. Práve tieto udalosti pripomína dominanta mesta, Pamätník SNP. „Mám rád tento symbol slobody. Keď som v meste, rada zájdem k tejto unikátnej stavbe, ktorá tróni nad bystrickým parkom. Je to miesto, skvelé na relax, čítanie knihy a podobne,“ vysvetlila Janka (26), ktorá momentálne pracuje vo Viedni.

Čítajte tiež:

Súťaž o najkrajšie mesto sa už skončila: Bystričania, aha ako to s nami napokon dopadlo!

Bystričania pôsobiaci v hlavnom meste bez servítky: Tieto veci nám v Bystrici v porovnaní s Bratislavou najviac chýbajú!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM