Šport

Prípravy EYOF 2022 v Bystrici pokračujú: Čo ocenili zástupcovia koordinačnej komisie EOV?

Členovia koordinačnej komisie preverili pripravenosť organizačného výboru po pol roku. Od novembrového stretnutia sa urobil podľa vyjadrení zástupcov EOV výrazný progres v stave príprav.

Ilustračný obrázok k článku Prípravy EYOF 2022 v Bystrici pokračujú: Čo ocenili zástupcovia koordinačnej komisie EOV?
Zdroj: TASR

Členovia koordinačnej komisie Európskych olympijských výborov (EOV) pre XVI. letný Európsky olympijský festival mládeže, ktorý bude v júli 2022 hostiť Banská Bystrica, ocenili aktuálny stav príprav najväčšieho multišportového podujatia v histórii Slovenska. Predseda koordinačnej komisie Joseph Cassar z Malty počas stretnutia s členmi organizačného výboru viackrát prízvukoval, že najdôležitejší na EYOF 2022 Banská Bystrica budú športovci.

Výrazný progres

Členovia koordinačnej komisie preverili pripravenosť organizačného výboru po pol roku. Od novembrového stretnutia, ktoré vinou pandemickej situácie sa tiež konalo prostredníctvom videokonferencie, sa urobil podľa vyjadrení zástupcov EOV výrazný progres v stave príprav. "Škoda, že sa opäť stretávame len prostredníctvom videokonferencie. Veľmi radi by sme vám prezentovali stav príprav aj priamo na mieste v Banskej Bystrici. Verím, že v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch sa situácia ešte viac zlepší, pandémia ustúpi a stretneme sa aj osobne,“ povedal v úvode mítingu s kontrolnou komisiou generálny sekretár Slovenského olympijského a športového výboru a konzultant organizačného výboru EYOF 2022 Banská Bystrica Jozef Liba.

"Súčasná prezentácia reflektuje našu prácu a progres i energiu, ktorú vkladáme do príprav podujatia,“ uviedol v tlačovej správe primátor Banskej Bystrice a prezident organizačného výboru Ján Nosko.

Výkonný riaditeľ organizačného výboru Peter Hamaj členom komisie v krátkosti predstavil základné ciele a ambície organizačného výboru, v ktorom je momentálne 34 ľudí a v nasledujúcich mesiacoch sa bude ďalej rozrastať. Prízvukoval, že srdcom EYOF 2022 Banská Bystrica bude Šport park na Štiavničkách, v ktorom nájde svoj domov šesť športov. "Športovci ocenia dostupnosť športovísk z ubytovacích kapacít. Podobný koncept sa na EYOF-och v minulosti neaplikoval,“ hovoril Peter Hamaj.

Ďalšie aktuálne správy

Čo ocenili?

Joseph Cassar, Cristina Vasilianová z Moldavska, Azer Alijev z Azerbajdžanu, Stavri Bello z Albánska, bývalý skvelý stolný tenista Jean-Michel Saive z Belgicka, Macedónčan Nebojsa Nastov a športový riaditeľ EOV Peter Brüll sa následne od riaditeľov jednotlivých oddelení dozvedeli aktuálne informácie o stave príprav. Pozorne sledovali predovšetkým správu o stave ubytovacích zariadení v Banskej Bystrici a vo Zvolene, športovej infraštruktúre v oboch mestách i v Slovenskej Ľupči, Badíne a Detve, kde sa budú konať jednotlivé športové súťaže, či o pripravovanej strave pre účastníkov. Diskutovali o zdravotníckom zabezpečení EYOF 2022 Banská Bystrica, ocenili projekt trvalej udržateľnosti, ktorí sa snažia organizátori aplikovať. Organizátorom dali niektoré cenné rady, pri ktorých zohľadňovali predovšetkým záujmy športovcov.

„Súčasná situácia nám, bohužiaľ, opäť znemožnila živú návštevu Banskej Bystrice. Z predošlej návštevy však viem, že mesto má potenciál zorganizovať veľmi dobrý Európsky olympijský festival mládeže. Pozornosť venujeme predovšetkým športovcom. Oni sú na podujatí najdôležitejší, oni potrebujú kvalitné ubytovanie, stravu, športoviská i transport. V Banskej Bystrici sa vytvoril silný organizačný tím, ktorý čaká veľká výzva pri napĺňaní cieľov a projektov. Pri prípravách však musia jeho členovia myslieť predovšetkým na športovcov,“ povedal Joseph Cassar.

Zástupcov jednotlivých zložiek organizačného výboru v nasledujúcich dňoch a týždňoch čakajú ďalšie rozhovory s predstaviteľmi koordinačnej komisie EOV.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality z Banskej Bystrice

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM