Jakub Forgács Správy Samospráva

Primátor sa prihovoril Bystričanom: Nie je dôvod byť populárny, ale racionálny

Nosko priznal, že nie je zástanca celoplošného testovania, ktoré má byť “podmienkou slobody” a ani fanúšik neustále sa meniacich opatrení.

Ilustračný obrázok k článku Primátor sa prihovoril Bystričanom: Nie je dôvod byť populárny, ale racionálny
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Bystrický primátor Ján Nosko sa na svojej facebookovej stránke prihovoril Bystričanom: „Nie je dôvod byť populárny, ale racionálny. Viem, o čom hovorím. Som lekár a dlhé roky som pracoval na detskom ARO. Každý krok a rozhodnutie musí dávať zmysel a prinášať aj výsledky,“ píše Nosko.

Opatrenia nad rámec

Ako priznal, nie je zástanca celoplošného testovania, ktoré má byť “podmienkou slobody”. „Nie som ani fanúšik neustále sa meniacich opatrení, ktoré súčasnú situáciu vôbec nezlepšujú,“ uviedol.

Rozumiem, že vás vyrušili a nahnevali opatrenia, ktoré sme sa rozhodli prijať nad rámec štátnych nariadení. Dôvod, pre ktorý robíme niečo naviac nie je vymyslený, ale, žiaľ, reálny,“ spomenul primátor.

Pripomenul pacientov v ťažkom stave vo vozidlách záchrannej zdravotnej služby, možno našich príbuzných dobrých známych, ktorí čakajú v sanitkách pred urgentom, kým sa uvoľní v nemocnici miesto. „Veľakrát preto v kritickom stave neskončia v spádovej nemocnici svojho bydliska, ale v inom kraji. Tam, kde zasvieti u operátorov záchrannej služby voľné miesto na ARO,“ pokračoval Nosko.

„Mnoho pacientov chorých na COVID-19 je v kritickom stave a potrebuje umelú pľúcnu ventiláciu. Posledné voľné prístroje však kedykoľvek môže vyblokovať jedna autonehoda či akýkoľvek pacient s inou chorobu,“ upozornil primátor.

Respirátory aj uzavreté ihriská

Aj preto podľa jeho slov dali do MHD doposiaľ 2 400 respirátorov pre cestujúcich a budú pokračovať. „Preto 2-tisíc respirátorov rozdávajú pred nákupnými centrami dobrovoľníci, najmä najohrozenejšej skupine, našim seniorom. Preto opäť ponúkame pomoc v podobe nákupov základných životných potrieb pre osamelých ľudí v karanténe. Preto sme uzavreli ihriská, aby sme sa na nich nezhromažďovali ,“ vymenoval.

„Či sa situácia zlepší máme v rukách práve my, svojím správaním a dodržiavaním opatrení, aj keď so sebazaprením S obmedzením samých seba, znížením mobility a kontaktov, môžeme zabrániť šíreniu nákazy a pomôcť nemocniciam, lekárom, zdravotníkom i našim príbuzným a známym,“ povedal primátor so slovami, že jediný cieľ, ktorý verí, že spolu dosiahneme, je preklenúť toto kritické obdobie.

„Skúsme ešte zaťať zuby a vydržať,“ dodal Nosko.

Zábery opáskovaných ihrísk si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

V OBRAZOCH: Bystrické ihriská opáskovali, zívajú prázdnotou
12
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM