Jakub Forgács Správy Samospráva

Nosko vyzval Bystričanov k zodpovednosti: Nové opatrenia sa týkajú ihrísk aj MHD

Krízový štáb mesta na svojom zasadnutí diskutoval o nových opatreniach, ktoré nariadil štát a prijal niekoľko ďalších, ktorými chce zabrániť šíreniu ochorenia COVID-19.

Ilustračný obrázok k článku Nosko vyzval Bystričanov k zodpovednosti: Nové opatrenia sa týkajú ihrísk aj MHD
2
Galéria

Ľudia s príchodom prvých slnečných dní výrazne poľavili v dodržiavaní potrebných opatrení a mobilita obyvateľov stúpa. „Niektorí zabúdajú na nosenie rúšok, potrebné rozostupy či skutočnosť, že koronavírus a jeho nové mutácie sa šíria rýchlo. Samospráva vyzýva Banskobystričanov, aby sa nezhromažďovali na verejných priestranstvách, aby obmedzili skupinové tréningy, eliminovali pohyb na detských ihriskách a v priestoroch základných škôl, a aby neobchádzali platné nariadenia,“ uviedla to hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Nové opatrenia

„Štát situáciu nezvláda a bojí sa povedať, že zlyháva. Preto chceme znova apelovať na ľudí, aby boli disciplinovaní," uviedol primátor Ján Nosko.

"Stav v nemocniciach je katastrofálny a len naším správaním a zodpovednosťou dokážeme eliminovať tlak, ktorý v súčasnosti prežívajú zdravotnícke zariadenia, ako aj záchranná zdravotná služba. Prajem si, aby sme sa opäť všetci správali zodpovedne, tak ako počas prvej vlny pandémie pred rokom, pretože to je tá správna cesta. Buďme zodpovední voči nášmu okoliu a rodine. Monitorujme sa a strážme sa všetci navzájom,“ vyzýva primátor.

Krízový štáb mesta Banská Bystrica v stredu na svojom zasadnutí diskutoval o nových opatreniach, ktoré nariadil štát a prijal niekoľko ďalších, ktorými chce zabrániť šíreniu ochorenia COVID-19.

1. MHD

Už počas utorka vybavila samospráva trolejbusy a autobusy dopravcov respirátormi určenými pre cestujúcic, ktorí si ich môžu bezplatne prevziať u vodiča v prípade, že si ich ešte nestihli zadovážiť.

„Od 8. marca nebude môcť nikto v Banskej Bystrici nastúpiť do prostriedkov MHD bez respirátora. Dopravcovia zároveň plánujú nakúpiť do vozidiel prístroje na dezinfekciu vzduchu,“ povedala Marhefková.

2. ŠKOLY A ŠKÔLKY

Od pondelka, 8. marca budú podľa slov Marhefkovej môcť mestské materské školy a prvý stupeň základných škôl navštevovať prednostne deti rodičov, ktorým povaha práce neumožňuje vykonávať ju z domu. Zároveň to platí aj pre žiakov, ktorým podmienky nedovoľujú vzdelávať sa dištančne. Žiaci, ktorí ostanú doma dostanú od učiteľov úlohy na riešenie.

„Samospráva zabezpečí prioritne v ranných hodinách pred školskými zariadeniami pravidelné kontroly mestskej polície. Často sa totiž stáva, že nezodpovední rodičia nie sú ochotní preukázať sa čestným vyhlásením, prípadne nevybavia seba a svoje deti ochranným rúškom, čím môžu ohroziť svoje zdravie aj zdravie ostatných,“ pokračovala hovorkyňa.

3. DETSKÉ IHRISKÁ

„Mestské detské ihriská budú označené bezpečnostnými páskami tak, ako počas prvej vlny pandémie, aby sa na ne zamedzil prístup. Príslušníci mestskej polície budú na ihriskách, podobne ako aj v areáloch základných škôl v popoludňajších hodinách, vykonávať pravidelné kontroly,“ spomenula Marhefková so slovami, že v prípade porušovania zákazu vychádzania a zhromažďovania sa môžu pristúpiť i k ukladaniu po­kút.

4. RESPIRÁTORY

„Mesto Banská Bystrica nakúpilo dostatočný počet respirátorov, ktoré bude prostredníctvom dobrovoľníkov označených logom mesta rozdávať v čase od 9.00 hod. – 11.00 hod. pred najväčšími potravinovými obchodnými reťazcami, prioritne dôchodcom,“ povedala hovorkyňa. Ako doplnila, mestská polícia rozdá respirátory v teréne aj ľuďom bez domova.

5. POMOC PRE ĽUDÍ V KARANTÉNE

Samospráva spustila už počas prvej vlny pandémie projekt Osamelý senior, vďaka ktorému dodnes pomáha skôr narodeným Banskobystričanom či ľuďom so zníženou mobilitou so zadovážením základných životných potrieb. „V súčasnosti rozširujeme pomoc pre každého, kto je pozitívne testovaný na ochorenie COVID-19, musí byť v karanténe a nemá mu kto pomôcť s nákupom základných potravín, hygienických potrieb či liekov,“ poznamenala Marhefková.

„Stačí napísať e-mail na: pomocvkarantene@banskabystrica.skalebo zavolať na známu linku 048/4330 777, na ktorej bude možné nahrať počas voľných dní hlasovú správu,“ dodala so slovami, že veria, že túto pomoc budú využívať skutočne len tí, ktorí to potrebujú.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Titul. foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

V OBRAZOCH: Krízový štáb mesta Banská Bystrica
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM