Jakub Forgács Správy

Prezident Kiska vystúpil na fakulte UMB: Prosil študentov, aby sa po skúsenostiach vonku vrátili

Doslova celá Banská Bystrica žije návštevou slovenského prezidenta Andreja Kisku. Hlava štátu po rokovaní na radnici neobišla ani banskobystrických študentov. Tieto slová im adresoval prezident na Ekonomickej fakulte UMB.

Ilustračný obrázok k článku Prezident Kiska vystúpil na fakulte UMB: Prosil študentov, aby sa po skúsenostiach vonku vrátili
Zdroj: TASR

V druhý deň výjazdu prezidenta SR Andreja Kisku po zvolensko-bystrickom regióne smerovali dnes jeho kroky do Banskej Bystrice, najprv na radnicu, kde sa stretol s primátorom Jánom Noskom a potom medzi študentov Univerzity Mateja Bela (UMB).

Kiska: Prosím, vráťte sa späť

Do zaplnenej auly Ekonomickej fakulty UMB, ktorej absolventkou je aj prezidentova manželka, prišiel Kiska vo funkcii hlavy štátu po prvý raz. No predtým na tejto pôde prednášal ako odborník o manažovaní firiem a o tom, ako sa správať pri podnikaní. Študentom pripomenul, že ich škola patrí medzi najlepšie na Slovensku a že z nich možno o 10–20 rokov budú ľudia, ktorí budú viesť našu krajinu. Podpichol ich tiež, že možno medzi nimi sedí aj budúci prezident.

„Mladí ľudia majú tendenciu utekať z našej krajiny. Ak sa dá, choďte von, aj na rok, na dva. Otvoria sa vám oči a zistíte, čo Slovensko potrebuje, ale ako prezident tejto krajiny vás prosím, vráťte sa späť,“ zdôraznil Kiska pred vysokoškolákmi. Podľa neho mladá generácia môže zmeniť krajinu a vliať do nej pozitívnu energiu, aby sa zo Slovenska stalo svetové Slovensko. „Žiadny boj nie je prehratý, kým ho sami nevzdáme,“ dodal.

Rozprával o skúsenostiach v USA

Na otázku študenta, ktoré manažérske skúsenosti využíva dnes vo funkcii hlavy štátu, Kiska reagoval, že prvým kľúčovým momentom je obklopiť sa šikovnými a dobrými ľuďmi, „ideálne je, keď sú ešte šikovnejší ako vy sám,“ povedal. Druhým momentom je nastaviť systém tak, aby fungoval.

Vysokoškolákom porozprával aj o svojich skúsenostiach v USA ešte z mladých čias, ako sa tam predieral, no tiež im prízvukoval: „To, čo vás v živote urobí šťastným, nie sú peniaze.“

Podľa primátora Jána Noska sa prezident počas rokovania na radnici živo zaujímal o eurofondy, pýtal sa na problémy zamestnanosti, oblasť cestovného ruchu, čo mesto trápi a čo teší. Banskej Bystrici chýba veľký strategický investor, ktorý by vytvoril stovky pracovných miest. Ako Nosko dodal, prezident môže v rámci svojich kompetencií o týchto témach hovoriť na rôznych fórach a predstaviť mesto, kde je priestor a potenciál pre využitie priemyselného par­ku.

Čítajte tiež:

Rozlúčka prezidenta s desiatkami školákov: Takto si získal srdcia malých Bystričanov :) VIDEO

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM