Jakub Forgács Správy Samospráva

Poslanci rozhodli: Bystrica sa bude uchádzať o eurofondy na revitalizáciu mestského parku

Bystrickí poslanci schválili návrh mesta predložiť začiatkom júla 2018 žiadosť o nenávratný finančný príspevok na zabezpečenie revitalizácie mestského parku. V prvej etape má ísť o 800 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci rozhodli: Bystrica sa bude uchádzať o eurofondy na revitalizáciu mestského parku
3
Galéria

V poslednom období sa na sociálnych sieťach šírila diskusia týkajúca sa národnej kultúrnej pamiatky – Mestského parku na Tajovského ulici. „Na utorkovom zasadnutí mestského zastupiteľstva predstavil projektant celkovú filozofiu jeho obnovy s maximálnym zachovaním relaxačno-oddychovej funkcie, ktorú plní dodnes. Následne 21 poslancov schválilo návrh mesta predložiť začiatkom júla 2018 žiadosť o nenávratný finančný príspevok na zabezpečenie revitalizácie mestského parku v prvej etape vo výške 800 000 eur. Päť-percentná spoluúčasť mesta predstavuje približne 40 000 eur,“ uviedla hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková. Z prítomných 29 poslancov MsZ sa hlasovania zdržali šiesti, dvaja nehlasovali.

Projekt bude realizovaný v dvoch etapách. „V prípade bezproblémového procesu schvaľovania žiadosti a úspešnosti projektu, by mohol vysúťažený zhotoviteľ začať s prácami už koncom jesene. V prvej fáze sa zrealizujú búracie práce a výmena existujúcich asfaltových plôch za nové ekologickejšie mlatové chodníky. V rámci sadovníckej koncepcie mesto neplánuje a nežiada o výrub stromových alejí tak, ako tvrdia niektorí Bystričania na sociálnych sieťach,“ pokračovala so slovami, že primátor Ján Nosko opätovne pripomína, že k rozhodnutiu o spôsobe obnovy alejí môže dôjsť v horizonte 15 – 20 rokov, nie však v rámci súčasného projektu revitalizácie mestského parku.

„V rámci obnovy parku sa zrealizuje len výrub 20 nevhodne umiestnených tují a dvoch vyschnutých smrekov, ktoré budú nahradené novými drevinami. Ďalších 152 stromov bude ošetrených s cieľom predĺženia ich životnosti a zabezpečenia bezpečného prechodu peších cez park. Počiatočná etapa počíta s terénnymi úpravami a vybudovaním elektrických rozvodov. Pokračovanie druhej etapy spočíva vo výsadbe 64 stromov, 1229 drevín a pestrých kvetov. Vybuduje sa verejné osvetlenie a fontány, vymenia sa lavičky a verejne prístupné detské ihrisko nachádzajúce sa v blízkosti frekventovanej cesty sa presunie k existujúcemu športovisku. Pribudne kamerový systém a pripojenie na wifi,“ objasnila Marhefková.

Nový altánok aj fontány

Niekoľko desiatok nespokojných Bystričanov adresovalo vedeniu mesta otvorený list s výhradami k projektu už po verejnej prezentácii revitalizácie mestského parku pred dvomi týždňami. Iniciátor listu vystúpil aj pred poslancov MsZ v Slove pre verejnosť. Vedeniu mesta vyčítal, že nebola vypísaná verejná súťaž a projekt sa v procese prípravy nekonzultoval s verejnosťou. Primátor Ján Nosko na to reagoval slovami, že nakoľko ide o národnú kultúrnu pamiatku, vypracovanie zadania bolo v kompetencii Krajského pamiatkového úradu a nie mesta. Preto samospráva nemohla svojvoľne do tejto koncepcie vstupovať a zasahovať.

„Celkové ponímanie altánku, ktorý bol tiež predmetom mnohých diskusií vychádza z pôvodného návrhu a je postavené na renesančnom základe. Pôvodne sa v strede mestského parku drevený altánok nenachádzal. Pribudol až neskôr, v 20-tych rokoch ako reakcia na danú dobu, keď sa stal dejiskom koncertov vojenskej hudby. Projektant prítomným poslancom objasnil, že súčasný návrh riešenia centrálnej plochy mestského parku reaguje na dnešnú dobu a je navrhnutý ako multifunkčný zhromažďovací priestor či drobné námestie pre kultúrne a spoločenské aktivity,“ povedala Marhefková s tým, že keďže realizácia novej podoby altánku by mala byť súčasťou druhej etapy revitalizácie mestského parku nie je vylúčené, že o jeho finálnej podobe sa ešte bude diskutovať s odbornou verejnosťou.

„V mestskom parku sú navrhnuté aj dve nové fontány, ktoré budú v letných mesiacoch zvlhčovať vzduch a znižovať prašnosť. Môžu slúžiť na osvieženie návštevníkov počas horúcich dní, ale aj ako vtáčie napájadlá. V ich blízkosti budú osadené pitné fontánky,“ dodala hovorkyňa.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery, ako by mohol Mestský park vyzerať po revitalizácii!

V OBRAZOCH: Predstavy o revitalizácii Mestského parku v Bystrici
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM