Správy

Pobočka bystrickej knižnice prešla premenou: Takto vyzerá nová knižná oáza, FOTO

Projekt prebiehal od marca tohto roku a realizačná fáza vyvrcholila v letných mesiacoch. Vynovené priestory knižnice majú priamy dosah na zhruba 3-tisíc návštevníkov, ktorí ju ročne navštívia.

Ilustračný obrázok k článku Pobočka bystrickej knižnice prešla premenou: Takto vyzerá nová knižná oáza, FOTO
7
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Na novú knižnú oázu sa po rekonštrukcii zmenili priestory pobočky Verejnej knižnice Mikuláša Kováča (VKMK) v Banskej Bystrici v časti mesta Sídlisko. Priestory prešli rekonštrukciou po viac ako dvoch desaťročiach a v stredu ich vynovené sprístupnili verejnosti aj za účasti predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Jána Luntera.

Nová knižná oáza

Pobočka Sídlisko je jednou z piatich pracovísk VKMK, v ktorom knižnica poskytuje knižnično-informačné služby pre verejnosť. V tejto časti mesta sú situované materské, základné i stredné školy a tiež internáty pre študentov.

Projekt pod názvom „Nová knižná oáza“ prebiehal od marca tohto roku a realizačná fáza vyvrcholila v letných mesiacoch. Vynovené priestory knižnice majú priamy dosah na zhruba 3-tisíc návštevníkov, ktorí ju ročne navštívia. Revitalizovaná a esteticky upravená pobočka môže výrazným spôsobom napomôcť vyššiemu počtu záujemcov, keďže už disponuje priestorom pre malé vzdelávacie a oddychové aktivity. Knižnica rozšírila aj otváracie hodiny.

Ďalšie aktuálne správy

Za desaťtisíce eur

Podľa vedenia kraja zdroje zriaďovateľa knižnice, a teda BBSK, vo výške 15-tisíc eur použili na vymaľovanie priestoru, sanáciu stien, nové omietky, osvetlenie a dofinancovanie kúpy nového knižného mobiliára ako regály, stoly, stoličky, odkladacie skrinky pre čitateľov či vešiaky. VKMK sa podieľala na spolufinancovaní aj vlastnými zdrojmi vo výške zhruba 11-tisíc eur.

„Veríme, že pokračujúca revitalizácia knižničných priestorov naštartuje sériu každoročných, pravidelne sa opakujúcich akcií, na ktoré sa budú čitatelia tešiť, čím sa naplní naša spoločná vízia knižníc ako otvoreného komunitného priestoru na zdieľanie zážitkov, čítania, umenia a stretávania sa s ľuďmi,“ zdôraznil vedúci odboru kultúry BBSK Peter Černek.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuality z Banskej Bystrice

V OBRAZOCH: Nová knižná oáza na pobočke bystrickej knižnice
7
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM