Jakub Forgács Správy Samospráva

Bystrica chce na problém poukázať KURIÓZNYM spôsobom: Prilepené žuvačky na chodníku vyznačia

Odhodené papieriky, ohorky z cigariet a žuvačky prilepené na chodník sú častým problémom najmä na autobusových zastávkach a v okolí nákupných centier. Ako to chce mesto riešiť?

Ilustračný obrázok k článku Bystrica chce na problém poukázať KURIÓZNYM spôsobom: Prilepené žuvačky na chodníku vyznačia
Zdroj: TASR/AP

Koncom roka 2019 mesto Banská Bystrica s Ekonomickou fakultou Univerzity Mateja Bela a Univerzitou Komenského podpísalo zmluvu o spolupráci v rámci zaujímavého projektu. Zameriava sa na postrčenie jednotlivcov k zmene ich správania poukázaním na konkrétne nedostatky. Prvé aktivity realizované na základe projektu APVV „Behaviorálne intervencie v miestnej samospráve: zvyšovanie účinnosti miestnych verejných politík“ si v uliciach nášho mesta môžete všimnúť už v stredu 23. septembra 2021 od 10.00 hod. v okolí Námestia slobody a OC Prior. Informovala o tom Dominika Grešková z Kancelárie primátora.

Psychologická motivácia

Behaviorálne postrčenia v rámci spomínaného projektu sa podľa slov Greškovej zameriavajú na skvalitnenie života obyvateľov mesta, a tiež na zvýšenie účinnosti miestnej politiky v ekonomickej oblasti a oblasti nakladania s odpadom.

„Ide o nenáročné, relatívne lacné opatrenia, ktoré sú ľahko zrealizovateľné, sú založené na kreativite, a zároveň ovplyvňujú konanie ľudí želaným spôsobom. Zmena nemá prísť formou príkazov a zákazov, ale ako určitá psychologická motivácia,“ upresňuje Katarína Vitálišová z Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela.

Medzi najčastejšie problémy, s ktorými mnohé slovenské mestá bojujú patrí znečisťovanie verejných priestranstiev.

„Aj napriek snahe aktivačných pracovníkov mesta, zazmluvnených i partnerských spoločností či samotných obyvateľov sa stále stretávame so znečistením okolia košov, ciest a chodníkov. Som preto rád, že v Banskej Bystrici žijú aktívni ľudia, ktorí v rámci rôznych projektov na túto problematiku poukazujú a krok za krokom sa svoje okolie usilujú zlepšovať. Ako samospráva sa vždy radi zapojíme a pri takýchto činnostiach budeme nápomocní,“ hovorí primátor mesta Ján Nosko.

Pokračovanie článku nájdete na ďalšej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM