Jakub Forgács Správy

Po 2 neúspešných pokusoch je tu TRETÍ: Rekonštrukcia kremačných pecí v Bystrici pokračuje

Vysúťažená spoločnosť sa v najbližších mesiacoch postará o výrobu, montáž a dodanie nových kremačných pecí s potrebnou technológiou.

Ilustračný obrázok k článku Po 2 neúspešných pokusoch je tu TRETÍ: Rekonštrukcia kremačných pecí v Bystrici pokračuje
3
Galéria

Banskobystrické krematórium už desiatky rokov volá po komplexnej obnove. V roku 2015 bolo rozhodnuté, že krematórium nebude zverené do rúk súkromných podnikateľov, ale aj naďalej zostane v majetku mesta a v správe Záhradníckych a rekreačných služieb (ZAaRES). Zároveň sa v mestskom rozpočte podarilo vyčleniť finančné prostriedky na jeho rekonštrukciu, ktorá je nevyhnutná vzhľadom na fakt, že pravidelná údržba zastaraných technológií bola stále náročnejšia po technickej i finančnej stránke. Informovala o tom hovorkyňa primátora Dominika Adamovičová.

Vyhrala talianska spoločnosť

„Žiaľ, pri nevyhnutnej rekonštrukcii kremačných pecí sme doposiaľ nemali šťastie na spoľahlivého partnera, ktorému by sa tento zámer podarilo zrealizovať. Po dvoch neúspešných pokusoch so zahraničnými spoločnosťami sme minulý rok urobili opätovnú dôkladnú analýzu trhu dodávateľov kremačných technológií, s cieľom zabezpečiť ich účasť na prípravných trhových konzultáciách. Práve tam sme mohli získať podrobné informácie a charakteristiky ponúkaných služieb. Verím, že tentokrát vysúťažený zhotoviteľ dotiahne realizáciu projektu do úspešného konca,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Dňa 4. apríla 2022 bolo vo Vestníku Európskej únie zverejnené oznámenie o vyhlásení verejného obstarávania na dodávku kremačnej technológie s príslušenstvom, vrátane jej inštalácie a uvedenia do prevádzky. Do verejného obstarávania sa prihlásili dvaja uchádzači, ktorí preukázali, že majú potrebné technológie, know-how na výrobu kremačných pecí a zároveň splnili podmienky účasti.

Víťazom sa stala talianska spoločnosť GEM-Matthews International S. r. l., ktorá od polovice septembra začala s potrebnými prácami.

Prvá fáza

„Stavenisko sme zhotoviteľovi odovzdali 15. septembra tohto roka. Ten sa v prvej fáze zameral na demontáž nepotrebnej technológie, a zároveň určil rozsah ďalších nevyhnutných stavebných prác. Aktuálne sú nové kremačné pece vo výrobe a ich montáž by sa mala uskutočniť v januári 2023. Verím, že sa tento projekt podarí úspešne zrealizovať. Dovtedy budeme naďalej zabezpečovať kremáciu tiel zosnulých pomocou externej firmy,“ dopĺňa Ivan Šabo, riaditeľ Záhradníckych a rekreačných služieb mesta Banská Bystrica.

ZAaRES súčasne vyhlási verejné obstarávanie na dodávku projekčných prác a inžinierskej činnosti v súvislosti s inštaláciou nových pecí i kremačnej technológie. Pôjde o stavebné úpravy budovy krematória, ktoré umožnia dodávku a zapojenie technológie, ako aj výkon samotnej kremácie v peciach (oblasť statiky, vzduchotechniky a pod.).

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: V Bystrici sa pokračuje v rekonštrukcii kremačných pecí
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM