Jakub Forgács Iné športy Šport

Pavlovu kariéru najprv ukončilo zranenie: Bystričan to nevzdal a ovládol ďalšiu disciplínu

Tak tomu sa povie návrat vo veľkom štýle. Hoci sa mu predtým nevenoval, Pavlovi stačila jedna sezóna, aby sa stal majstrom Slovenska v speed skatingu.

Bystričan Pavol Dzurák (41) športuje už odmalička, v čom mu bol veľkou inšpiráciou práve otec. Ako 18-ročný (pozn. red.: v roku 1998) začal s inline skokmi na U-rampe a v roku 2002 sa stal majstrom Slovenska v agressive inline. Následne bol nominovaný na svetové X Games v Kuala Lumpure v Malajzii, ktorých sa zúčastnil ako jeden z mála Slovákov. Jeho úspešne rozbehnutú kariéru však zastavili zranenia, dokonca rozdrvená platnička v krčnej chrbtici, pre ktorú v roku 2013 skončil so športom. V roku 2019 však okúsil speed skating (pozn. red.: rýchlokorčuľovanie) a za jednu sezónu sa v ňom dostal na absolútny vrchol.

Kondičný tréner Pavol Dzurák je aktuálnym majstrom Slovenska v speed skatingu za rok 2020.

Je úctyhodné, že ako 40-ročnému sa mu podarilo vo veľkej konkurencii získať absolútne prvenstvo. Jeho úspech nezostal bez povšimnutia, keď triumfoval aj v internetovej ankete o NAJ športovca mesta Banská Bystrica za rok 2020. Úspešného pretekára sme pre vás vyspovedali v rozhovore.

Aj vyše 50 km/h

„Speed skating je nádherný a dych berúci dynamický šport, kde rozhoduje absolútna rýchlosť, vytrvalosť, odvaha a taktická vyspelosť,“ začal svoje rozprávanie pre Dnes 24 Pavol. Ako spomenul, vo vrcholovej forme sa odohráva na dráhe alebo na dlhej trati na ceste, vo vysokom tempe a nasadení, pričom taktikou je veľmi podobný cyklistickým pretekom.

A veru, rýchlosť dokáže na korčuliach vyvinúť poriadnu. „Keď jazdím tréningovo na Sliači alebo v Lučatíne dlhé trate, je to priemerne 30 km/h, na pretekoch 40 km/h,“ pokračoval v rozprávaní.

„Samozrejme, v šprinte alebo s vetrom v chrbte je to pokojne aj cez 50 km/h,“ prezradil pretekár.

K speed skatingu sa pritom dostal náhodou, keď sa pre zábavu prihlásil na preteky inline polmaratón v Banskej Bystrici, vtedy ešte vo fitness kategórii. „Tam som spoznal vedúceho domáceho klubu inline Borievka Vladimíra Štánera, ktorý ma prijal, lebo videl, že viem, čo chcem,“ zaspomínal si Pavol.

Nie je to lacné

Asi ako každý šport na profi úrovni, aj speed skating stojí nemalé peniaze. „Výbava, kolieska, ložiská, pretekárske oblečenie, regenerácia a v neposlednom rade účasť na pretekoch a cestovanie. Našťastie mi pomáha klub, sponzori, no stále to nie je dostatok na preteky, ktoré by som chcel v sezóne v Európe absolvovať,“ poznamenal.

Úspechy zožal aj napriek tomu, že možností na trénovanie v okolí veľa nie je.

„Nie je to najlepšie. Máme dráhu pod Pamätníkom SNP, ale tam už nechodím, je to v tej rýchlosti nebezpečné. Takže chodím na Sliač na cyklochodník alebo používam málo frekventované cestné komunikácie. Hlavne verím, že sa v blízkej dobe podarí niečo vybudovať popri protipovodňovej ochrane,“ pokračoval so slovami, že jediná profesionálna dráha je v Košiciach a potom už len v okolitých štátoch.

Blížia sa preteky

Pandémia koronavírusu poznačila aj Pavlove tréningy. „Minulý rok bol ešte celkom dobrý, v sezóne sa zrušili hlavne slovenské komerčné maratóny v Banskej Bystrici a Košiciach, v Rajci sa uskutočnil a my sme tam mali majstrovstvá SR v polmaratóne, kde som bol druhý. Inak sa makalo. Tréningy sa stopli na Nový rok. Cez zimu totiž trénujeme v hale, telocvični aj na korčuliach, a to je až doteraz stopnuté,“ povedal športovec, ktorého našťastie teší, že jazdiť sa už dá aj vonku, keďže prvé preteky sú naplánované za dva mesiace.

A čo pre Pavla znamená ocenenie Športovec mesta Banská Bystrica za rok 2020, v ktorom získal v kategórii Športovci jednotlivci 777 hlasov ľudí? „Viete, vrcholový šport je naozaj veľká drina. Ja mám popri tom prácu, mladú rodinu a aj vek. Akékoľvek ocenenie potom pohladí na duši a poviete si, že to stálo za to. A to, že som sa stal víťazom ankety hovorí aj o tom, že ma ľudia sledujú a prajú mi to. Čo viac si môžem želať!?,“ dodal na záver.

Pavlovi držím palce na prvých pretekoch sezóny, ktoré ho čakajú už 8. mája v Poľsku.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM