Jakub Forgács Rôzne Správy

Ide o torty či umelecké diela? Výtvory mladej Bystričanky je až škoda zjesť, FOTO

Talentovaná Bystričanka Monika Ťahúňová vyrába torty od výmyslu sveta: Napiekla aj motorovú pílu či pivný krígeľ.

Ilustračný obrázok k článku Ide o torty či umelecké diela? Výtvory mladej Bystričanky je až škoda zjesť, FOTO
34
Galéria
Zdroj: archív Moniky Ťahúňovej

Monika Ťahúňová (23) je rodáčkou z Turčianskych Teplíc, no už dlhšie však žije v meste pod Urpínom. Už od svojich 15 rokov sa pritom venuje výrobe tort, ktoré neraz skôr pripomínajú umelecké diela. Šikovnú tortárku sme pre vás vyspovedali v rozhovore.

Sen o cukrárni

„Začalo sa to pri výbere strednej školy, keď som v televízii začala sledovať cukrárske súťaže v pečení neobyčajných tort. Oslovilo ma to natoľko, že som si vybrala cukrársku strednú školu v Banskej Bystrici (SOŠ pod Bánošom),“ začala svoje rozprávanie pre spravodajský portál Dnes 24.

„Najčastejšie pečiem na narodeninové oslavy,“ priznala Monika, ktorá však už robila aj torty na stužkové.

Ako poznamenala, rada by sa tým aj živila a mala vlastnú kaviareň s cukrárňou. „Momentálna to však situácia nedovoľuje,“ spomenula so slovami, že by preto aktuálne privítala aj prácu v nejakej zabehnutej prevádzke.

O Monikinej šikovnosti pritom svedčia aj úspechy na súťažiach, ktorých sa zúčastňovala už od roku 2014. V roku 2016 získala so svojou hudobnou tortou 2. miesto na súťaži v Prahe, v rokoch 2016 a 2017 získala 2. aj 1. mesto v súťaži Mladý tvorca na Agrokomplexe v Nitre a 2. miesto obsadila aj na Medzinárodnej súťaži o najlepší Bratislavský rožok 2017 v Inchebe.

Za to, čo Monika vie, vďačí práve svojej profesorke Mgr. Emílii Klocháňovej, ktorá ju pripravovala v škole aj na súťaže (pozn. red.: spolu na titulnej fotke).

Píla aj krígeľ

„Inšpirácie čerpám najmä z internetu alebo z fotografie podľa predstavy zákazníka, ale vždy si to upravím podľa vlastnej fantázie a nájdeme spoločnú cestu,“ vysvetlila.

Výroba každej torty trvá cca dva dni a záleží to od komplikovanosti ozdoby na torte. „Samozrejme, dá sa to spraviť aj skôr, ale kvalitná torta potrebuje svoj čas,“ poznamenala Monika. Práve jednou z neobyčajnejších metód, ktorým sa pri tvorbe tort venuje, je fúkaný karamel, s ktorým uspela aj na svojej prvej súťaži.

Momentálne sú podľa jej slov veľmi obľúbené čokoládové torty s ovocím na vrchu. „Sú farebné pre oko a chutné pre jazýček,“ hovorí.

A čo všetko už vytvárala? „Medzi netradičné torty, ktoré som piekla, patria určite motorová píla pre pilčíka, kávové šálky na výročie svadby, pivový krígeľ pre milovníka piva, pneumatika pre automechanika, autíčko pre malého chlapca či veterník pre milovníka tohto zákusku,“ vymenovala.

Tvorivá duša

Okrem tort však rada pečie aj cheesecake a skúša rôzne nové zákusky. „Taktiež pečiem rôzne slané dobroty cesnakové, pizzové, mäsové…,“ pokračovala v rozprávaní.

Kreatívna je však aj vo svojom voľnom čase: „Tvorím výrobky z Fimo hmoty ako napr. lyžičky, šálky, kľúčenky, vyrábam sviečky, mydlá a rada kreslím. Som taká tvorivá dušička,“ dodala Monika.

Monikine krásne torty si môžete pozrieť na záberoch v priloženej fotogalérii!

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

V OBRAZOCH: Torty Bystričanky Moniky pripomínajú skôr umelecké diela
34
Galéria
Zdroj: archív Moniky Ťahúňovej
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM