Jakub Forgács Správy

Ožije opäť bystrický Dom kultúry? O záchranu sa spoločne pokúsia kraj a mesto, FOTO

Vrátiť Dom kultúry Banskobystričanom ako dôstojný kultúrno-spoločensko-vedecký stánok majú dnes záujem Banskobystrický samosprávny kraj a Mesto Banská Bystrica. Na čo by mohol slúžiť?

Ilustračný obrázok k článku Ožije opäť bystrický Dom kultúry? O záchranu sa spoločne pokúsia kraj a mesto, FOTO
19
Galéria
Foto: Marek Mačica / Zdroj: BBSK

Už je tomu viac ako desať rokov, odkedy sa v Dome kultúry v centre Banskej Bystrice konal posledný mestský ples. Pôvodný vlastník OZ KOVO v roku 2007 budovu predal súkromnému developerovi, od roku 2013 chátra a čaká na záchranu.

Vrátiť Dom kultúry Banskobystričanom ako dôstojný kultúrno-spoločensko-vedecký stánok majú dnes záujem Banskobystrický samosprávny kraj a Mesto Banská Bystrica. Ich zástupcovia už podpísali memorandum o spoločnom postupe, v ktorom deklarujú, že ich cieľom je získať budovu do vlastníctva, zrekonštruovať ju a využívať tak, aby opäť mohla slúžiť obyvateľom mesta i širokého regiónu. Informovala o tom Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie Úradu BBSK.

Príležitosť na odkúpenie

„Dnes sme si spoločne pozreli, v akom žalostnom stave sa niekdajšia pýcha Banskej Bystrice nachádza. Takmer každý obyvateľ mesta, ale trúfnem si povedať že aj kraja, bol v Dome kultúry aspoň raz – či už na koncerte, plese, divadelnom predstavení alebo má spomienky na venček, stužkovú či beánie, ktoré sa tu konali. Je obrovská škoda, že takáto budova, ktorá má okrem spoločenskej aj nesmiernu architektonickú hodnotu, takto chátra. Preto sme sa ako kraj rozhodli do procesu jej záchrany vstúpiť, podpísali sme memorandum o spoločnom postupe s mestom Banská Bystrica a ako prvý krok sa pokúsime získať budovu a pozemky do nášho vlastníctva,“ povedal na pondelkovom tlačovom brífingu predseda BBSK Ján Lunter.

Príležitosť na odkúpenie Domu kultúry budú mať pritom mesto a kraj v dražbe, ktorá sa dá očakávať v najbližších mesiacoch.

„Mesto je vlastníkom podstatnej časti pozemkov pod Domom kultúry a hoci samotný objekt nikdy mestu nepatril, jeho odkúpenie a opätovné sprevádzkovanie patrí už niekoľko rokov k našim najväčším prioritám. V roku 2020 nám podporu vyjadrili aj mestskí poslanci, ktorí zároveň odsúhlasili vyčlenenie finančných prostriedkov v mestskom rozpočte na kúpu tejto vzácnej budovy. Keď sme v uplynulom období spozorovali záujem Banskobystrického samosprávneho kraja, ktorý hľadal priestory pre svoje kultúrne organizácie, oslovili sme ich s ponukou, či by nechceli ísť do tohto projektu spolu s nami. Sme radi, že vedenie BBSK náš návrh prijalo a dnes môžeme začať v napĺňaní všetkých potrebných krokov. Po niekoľkomesačných rokovaniach sme podpísali memorandum o spoločnom postupe, v ktorom vzájomne deklarujeme, že Dom kultúry chceme spoločne odkúpiť, komplexne zrekonštruovať a opäť sprístupniť Banskobystričankám a Banskobystriča­nom,“ povedal primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

Viac o plánovanom novom využití Domu kultúry sa dočítate na ďalšej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: O záchranu Domu kultúry sa spoločne pokúsia kraj a mesto
19
Galéria
Foto: Marek Mačica / Zdroj: BBSK
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM