Jakub Forgács Správy

Zvolenské námestie sa ponorí do TMY: Mesto sa pripája k PROTESTNEJ akcii

Zvolenský primátor Vladimír Maňka sa na obyvateľov mesta obrátil so žiadosťou o pochopenie.

Ilustračný obrázok k článku Zvolenské námestie sa ponorí do TMY: Mesto sa pripája k PROTESTNEJ akcii
Zdroj: Mesto Zvolen

V pondelok, 30. januára medzi 19.00 a 19.30 hod. bude vypnuté verejné osvetlenie priamo na Námestí SNP. Rovnaký krok mesto plánuje v prípade osvetlenia zámku. Zvolen sa tak pridáva k celoslovenskej protestnej akcii, ktorá má za cieľ ukázať vláde, že samosprávam pomaly zhasína nádej. Informoval o tom hovorca Mesta Zvolen Martin Svatuška.

Mestá a obce v minulosti viackrát upozorňovali na rozhodnutia vlády, ktoré im ukrajujú z rozpočtov. „V tak náročnej dobe je nemysliteľné, aby boli samosprávy jediným politickým rozhodnutím obraté o stovky miliónov eur. Hovorím o výpadku v dôsledku zvýšenia daňového bonusu, ktorý len v našom meste odhadujeme na státisíce,“ uviedol zvolenský primátor Vladimír Maňka. Podľa jeho slov to ani zďaleka nie je všetko, čo trápi samosprávy.

„Predstavitelia vlády sľubovali zastropované ceny energií, no mestá a obce to reálne doposiaľ nijako nepocítili. Prudký rast cien energií všetci vykrývame výhradne z našich rozpočtov. Keď všetko napočítame, je jasné nielen to, že prichádzame o vlastné zdroje na ďalší rozvoj mesta. O chvíľu môžu byť ohrozené základné služby našim obyvateľom – vrátane verejného osvetlenia,“ spomenul.

Zvolenský primátor si podľa vlastných slov uvedomuje, že hoci sa polhodinové vypnutie svetiel nedotkne iných lokalít ako je námestie a zámok, pôjde o nepríjemnosť. Na obyvateľov mesta sa obrátil so žiadosťou o pochopenie: „Milí Zvolenčania, žiadam vás o trpezlivosť a obozretnosť. Aby sme minimalizovali riziko ohrozenia zdravia či bezpečnosti, posilníme večer v centre mesta hliadkovú činnosť mestskej polície. Zároveň vás prosím o pochopenie. Rokovania s vládou nepomohli, nepomohlo ani to, že samosprávy v minulosti na znak protestu zvesili vlajky na pol žrde. Je potrebné ukázať, ako budú vyzerať slovenské mestá a obce, ak im vláda nepodá pomocnú ruku. A to je možné urobiť iba takýmto spôsobom.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM