Správy

Zvolenská nemocnica získala nový prístroj. Je prínosom pre pacientov aj lekárov

Chirurgické oddelenie Nemocnice Zvolen vykonáva ročne viac ako 900 operačných výkonov na pohybovom systéme. Veľkú časť z týchto výkonov tvoria práve operácie na kĺboch končatín

Ilustračný obrázok k článku Zvolenská nemocnica získala nový prístroj. Je prínosom pre pacientov aj lekárov
Zdroj: Nemocnica AGEL Zvolen

Novú artroskopickú pumpu v hodnote 10 000 eur už niekoľko dní využíva chirurgické oddelenie Nemocnice Zvolen. Nový prístroj bude mať značný prínos pre pacientov a taktiež lekárov – operatérov. Jeho zavedenie do praxe totiž umožňuje rozšíriť škálu artroskopických operačných výkonov pri vysokej miere bezpečnosti pre operovaného pacienta.

„Lekárom, ktorí vykonávajú artroskopické operácie, prístroj pomáha k rozšíreniu spektra poskytovanej zdravotnej starostlivosti vyššieho štandardu. Významnými výhodami pre pacientov je skrátenie času operačného výkonu, malé operačné rany, minimálne pooperačné bolesti, nízke riziko pooperačných komplikácií, rýchlejšie hojenie a skorá mobilizácia. Ďalším dôležitým faktorom je komplexnosť poskytovanej zdravotnej starostlivosti od predoperačnej prípravy až po pooperačnú liečbu a následnú rehabilitáciu na našom fyziatricko-rehabilitačnom oddelení,“ uviedol pre TASR riaditeľ nemocnice Ján Belanský.

„Artroskopia je vyšetrovacia a liečebná metóda, ktorá sa používa pri diagnostike a liečbe poranení a ochorení končatinových kĺbov. Výhoda artroskopickej pumpy spočíva v tom, že operatér si môže počas operačného výkonu zvoliť tlak a rýchlosť prietoku preplachovanej tekutiny podľa druhu operovaného kĺbu, vykonávanej operačnej procedúry a diagnózy. Vizualizácia operovaných kĺbových štruktúr sa zlepší, zvýši sa kvalita obrazu, čo má zásadný vplyv na bezpečnosť a precíznosť operačného výkonu,“ priblížil účel nového prístroja chirurg nemocnice Juraj Rolko.

Súčasťou vybavenia artroskopickej pumpy, ktorú získala nemocnica darom od Nadačného fondu Continental Automotive v Nadácii Pontis, je špeciálna fréza, ktorej používanie umožňuje rozšíriť škálu chirurgického ošetrenia vnútrokĺbových štruktúr, meniskov, šľachového aparátu, chrupaviek a plík.

Chirurgické oddelenie Nemocnice Zvolen vykonáva ročne viac ako 900 operačných výkonov na pohybovom systéme. Veľkú časť z týchto výkonov tvoria operácie na kĺboch končatín.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM